Su Borçlari Yapilandiriliyor

Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dâir 7326 Sayili Kanun, Resmî Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Yapilandirmadan 30 Nisan 2021 ve öncesine ait BUSKI’ye borcu olan aboneler yararlanabilecekler. Son basvuru tarihi 31 Agustos 2021 olan yapilandirma kapsaminda ilk vade tarihine kadar pesin ödeme halinde, gecikme faizinde yüzde 90’a varan indirim ve 18 aya kadar taksit imkani verildi.

Su Borçlari Yapilandiriliyor
Söz konusu kanun ile BUSKI’ye ait borçlarin yapilandirilmasi ve pesin ödemede, Yurt Içi Üretici Fiyat Endeksi (YI-ÜFE) dikkate alinarak hesaplanacak tutardan gecikme faizinde yüzde 90’a varan indirim imkâni sunuluyor. Kanun ile BUSKI’ye ait borçlarin yapilandirilarak ödenmesinde, abonelere önemli bir firsat sunuluyor. Buna göre, vade tarihi 30 Nisan 2021 ve öncesine ait ödenmemis bulunan; “su ve atik su bedeli alacaklari”, “harcamalara katilma payi alacaklari”, “cezalar (hasar bedeli ve kaçak su zabit varakasi)” gibi borçlar, pesin ve taksitlendirme yolu ile ödenebilecek. Basvurular 31 Agustos 2021 tarihine kadar, BUSKI merkez ve ilçe sube müdürlüklerine yapilabilecegi gibi e-devlet uygulamasi ile de yapilabilecek. Yasal takip baslatilan abonelerin ise BUSKI’nin Acemler’deki merkez birimlerine basvurmasi gerekiyor.

Ilk vade tarihi olan 30 Eylül 2021 tarihine kadar ödemelerin pesin yapilmasi durumunda, (YI-ÜFE endeksi dikkate alinarak hesaplanacak tutardan) gecikme faizinde yüzde 90’lik indirim, taksitli ödeme seçeneginin tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi sartiyla, ikinci taksit ödeme süresi içinde geri kalan taksitlerin tamaminin ödenmesi halinde gecikme faizinde yüzde 50’lik indirim imkani saglanacak. Yapilandirilan borçlar iki ayda bir ödeme periyoduyla 6, 9, 12 ve 18 esit taksit seklinde ödenebilecek.

Bu kanuna göre ödenmesi gereken birinci ve ikinci taksitin süresinde ve tam ödenmesi sartiyla, kalan taksitlerden; bir takvim yilinda iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi halinde Kanun hükümlerinden yararlanmaya devam edilir.

Ancak, birinci ve ikinci taksitin süresinde ve tam ödenmemesi ile bir takvim yilinda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi halinde, bu kanun hükümlerinden yararlanma hakki kaybedilecek.
Kaynak: İHA