Solunum Sikintisi Çeken Bebek, 'Dil Itici' Aparatla Hayata Tutundu

Dil kökü geride ve damagi yariklarla dünyaya gelen Metehan bebek, Usak Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde hazirlanan 'dil itici' aparatin takilmasiyla solunum cihazina baglanmadan nefes almaya ve emmeye basladi Baba Mecit Yavuz: 'Onu ilk kez normal bir sekilde soluk alirken gördügümde çok mutlu oldum. Bizim için tarif edilemez duygular'

Istanbul'da yasayan Yavuz çiftinin ilk çocugu olan ve "Pierre Robin Sendromu" nedeniyle dil kökü geride dogan 1 aylik Metehan bebek, Usak Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi'ndeki müdahaleyle solunum cihazina bagimliliktan kurtuldu.

Anne Çigdem Yavuz, hamileliginin 20. haftasinda yaptirdigi detayli ultrason çekiminde bebeginin alt çenesinin gelisimini tamamlamadigini, damakta yariklarin oldugunu ve Pierre Robin Sendromlu olarak dünyaya gelme ihtimali oldugunu ögrendi.

Bu hastaligin cerrahi yöntem kullanmadan tedavisinin Türkiye'de nadir olarak yapildigini, bu merkezlerden birinin Usak Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesinde oldugunu ögrenen Yavuz çifti, dogumdan önce doktorlarla irtibata geçti.

Alt çene kismi tamamlanmadan, dil kökü geride ve damaginda yariklarla dünyaya gelen Metehan bebek, ambulansla Usak'a getirildi.

Cihaza baglanarak nefes alabilen ve agizdan beslenmesi yapilamayan Metehan bebek için Dis Hekimi Serap Titiz tarafindan dil itici aparat (preepiglottik buton plagi) hazirlandi.

Bebegin agzina yerlestirilen aparat sayesinde cihaza baglanmadan nefes alabilen bebek biberonla beslenmeye basladi.

Baba Mecit Yavuz, AA muhabirine, yapilan müdahaleyle çocugunun yasama baglandigini belirterek, "Bebegimiz soluk alamiyor ve beslenemiyordu. Bu düzeldi. Dogdugundan bu yana ilk kez biberonla besledim, çok duygulandim, gözyaslarima hakim olamadim. Onu ilk kez normal bir sekilde soluk alirken gördügümde çok mutlu oldum. Bizim için tarif edilemez duygular. Bu süreç çok agirdi. Bebegimin iyiye gittigini görmek açikçasi bize moral ve motivasyon oldu." dedi.

Anne Çigdem Yavuz ise çocuklarinin rahat bir sekilde nefes alip vermesinin mutluluk verici bir duygu oldugunu söyledi.

Dis Hekimi Serap Titiz ise Pierre Robin Sendromu belirtilerinin tedavisinde uyguladiklari yöntemin çok yaygin olmadigini ifade etti.

Bebekten ölçü aldiktan sonra dili önde konumlandiracak bir aparat tasarladiklarini aktaran Titiz, su bilgileri verdi:

"Metehan çok güçlü bir bebek. Aparati yaptiktan sonra ne zaman memeyi emecek diye bekliyorduk. Biberonu kaptiktan sonra birakmadi ve bu hepimiz için bayram oldu. Dünyalar önünüze gelse onun verdigi mutlulukla kiyaslanamaz. Bir bebegin hayatina dokunmanin verdigi mutluluk hiçbir seyle ölçülemez. Bir seyin tedavisi varsa bunun yayginlasmasi gerekir. Amacimiz tüm Türkiye'de bu sendromla dogan çocuklari tedavi etmek. Daha genis kitlelere adimizi duyurmak istiyoruz. Bu alanla ilgilenen hekim sayisi oldukça az. Diger tedavi yöntemleri ise daha çok cerrahi islem gerektiriyor. Bunun için hastalarin birçogu yurt disina gitmek zorunda kaliyor ya da cerrahi müdahale yaptirmak zorunda kaliyor."

Hastanenin Yenidogan Yogun Bakim Sorumlu Hekimi Bora Baysal da benzeri rahatsizliklarla ilgili hastane bünyesinde bir merkezi kurma asamasinda olduklarini ifade etti.

Kaynak: AA