Sicak Havalar Kalp Hastaliklarini Tetikleyebilir

Sicak havalarda kalp hastaliklari bulunan kisilerin dikkat etmesi gerektigini ifade eden Kardiyoloji Uzmani Dr. Canan Ugur, “Sicak hava ile beraberinde gelen yüksek nem orani nedeniyle yasanan sivi kaybi, kalp krizi öyküsü bulunan, koroner damar hastaligina sahip ve kalp yetersizligi olan kisilerde ciddi problemlere yol açabilmektedir” dedi.

Sicak Havalar Kalp Hastaliklarini Tetikleyebilir
Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte kalp hastaligi vakalarinda artisin göz ardi edilmemesi gerektigini belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Kardiyoloji Uzmani Dr. Canan Ugur, kalp hastalari için önemli bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Canan Ugur, “Yaz mevsiminin gelmesi yapilan tatil planlarini birlikte getirmektedir. Gündelik yasantidan uzaklasmak hem bedenen hem de ruhen kendilerini rahatlatmak isteyebilirler. Bununla birlikte tatil süreci kalp krizleri ve hipertansiyon ataklarini ortaya çikarabilmektedir. Kalp yetersizligi, kalp krizi, kalp ritim bozukluklari ve hastanelere kalp hastaligi nedeni ile yatis oranlari yaz aylarinda kis aylarina göre daha yüksektir” diye konustu.

Dr. Canan Ugur, söyle devam etti: “Havanin iyi olmasi disari çikilarak yapilan spor faaliyetleri, tatil sürecinde yüzme faaliyetleri gibi ciddi efor gerektiren durumlarda sinirlar zorlanmaktadir. Bununla birlikte yine kalp hastalarinin bu süreçlerde rehavete kapilarak ilaçlarini aksatmalari, diyetleri varsa bu diyetlerin aksatilmasi, sicak ve su kaybi ile birlikte yasanabilecek ataklarin yolunu açmaktadir.”

Dikkat edilmesi gereken hususlara deginen Dr. Canan Ugur, sunlari söyledi:

“Özellikle günün en sicak saatlerinde uzun süreli güneslenilmemeli, bu islem sabah erken saatlerde ya da aksam üzeri gerçeklestirilmeli. Özellikle sivi kaybi takviye edilerek kapatilmali. Günlük en az 2-2,5 litre su, meyve suyu, ilik çaylar gibi bol sivi tüketilmeli. Sindirimi zorlayan yagli yiyeceklerden vücudun daha fazla efor sarf edecegi ve kalp damar tikanikliklarina sebebiyet verecegi için kaçinilmali. Yapilacak egzersizler ise doktoru ile belirlenen düzeyde gerçeklestirilmeli. Ayrica bu egzersizlerin kalp sagligini korumaya yönelik oldugu unutulmamali, sinirlar zorlanmamalidir. Terlemeyi önleyebilecek rahat, ince kumasli ve açik ton giysiler giymeleri fayda saglayacaktir. Tüm bu uygulamalar uygulandiginda kalp rahatsizligi olan hastalarin yasam kalitesini artabilecegi gibi yasam sürelerini uzatabilirler. Eger daha önce kalp rahatsizligi yasamamissa bunun yasanmamasi için de önemli bir önlem alinmis olacaktir.”
Kaynak: İHA