Meksika'da Ulusal Deprem Tatbikati

Meksika’da ülke genelinde yerel saatle 11:30’da 2021 Ulusal Deprem Tatbikati gerçeklestirildi.

Meksika'da Ulusal Deprem Tatbikati
Meksika’nin baskenti Mexico City de dahil olmak üzere birçok eyalette yerel saatle saat 11:30’da 2021 Ulusal Deprem Tatbikati gerçeklestirildi.

Tatbikat, merkez üssü Guerrero eyaletine bagli Papayo sehrinin 4 kilometre güneyinde 30 kilometre derinlikte gerçeklesen ve baskent Mexico City’yi etkileyen 8.1 büyüklügündeki bir deprem varsayimi ile yapildi ve yaklasik 1 saat sürdü. Tatbikata Baskent Mexico City ile birlikte Hidalgo, Guerrero, Morelos, Chiapas, Puebla Oaxaca, Meksika Eyaleti (EdoMex), Michoacn ve Talaxcala eyaletleri de katildi.

Tatbikat bilgileri günler öncesinden hükümet yetkilileri tarafindan kamuoyuna duyurularak, olasi bir felakete hazirlikli olunmasi adina vatandaslarin tüm görevliler ile birlikte tatbikata katilmasi istendi. Yetkililer, tatbikat sirasinda maske ve siperlik kullanimi, el hijyenine dikkat edilmesi ve sosyal mesafenin korunmasi gibi korona virüs önlemlerine de uyulmasi konusunda vatandaslara çagrida bulundu.Tatbikat sirasinda, yetkili birimler arasindaki iletisimi saglamak için SMS ve diger telefon uygulamalari araciligiyla haberlesme gruplari olusturuldu.

Tatbikat sabah saat 11:30’da Sismik Enstrümantasyon ve Kayit Merkezi (CIRES) tarafindan verilen alarmin radyo ve televizyon istasyonlarinin yani sira tüm eyaletlerde depremin hoparlörlerden duyurulmasiyla resmen basladi.

Sadece baskent Mexico City’de 12 binden fazla hoparlör kullanildi.

Baskentte metro hizmetleri durduruldu

Tatbikatin ilk dakikasinda baskentte metro hizmeti durduruldugu ve bir caddenin trafige kapatildigi duyurularak vatandaslardan panik yapmamasi istendi. Ardindan bazi vatandaslar tarafindan deprem uyari hoparlörlerinin çalismadigi bilgisi paylasilmasi üzerine Vatandas Iletisim Merkezi (C5) arzalarin ihbar edilecegi telefon numaralari ile sosyal medya hesaplari bilgilerini paylasti.

Ulusal Saray, 3 dakika 46 saniyede bosaltildi

Mexico City’de AVM’lerde bazi vatandaslarin restoranlarda yemek yemeye devam ederek, tatbikata karsi duyarsiz davrandigi, bazi katilanlarin ise panikle ne yapacagini sasirdigi gözlemlendi. Ulusal Saray’da Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador ile saraydaki 629 görevli dikkatli bir sekilde binayi 3 dakika 46 saniyede tahliye etti.

Tatbikat sirasinda 1 kisi öldü

Baskentin Benito Jurez Mahallesi’nde 34 yasindaki bir kadin tatbikat sirasinda hayatini kaybetti. Ilk belirlemelere göre alarm çaldigi sirada ayagi kayarak altinci kattan düstügü belirlenen kadinin, olay yerinde hayatini kaybettigi aktarildi.

Tatbikatin ardindan dogal afet ve acil durumlarda bilgi paylasimi ve planlamayi entegre etmek amaciyla Ulusal Acil Durum Komitesi olusturuldu. Komitede konusan Ulusal Savunma ve Güvenlik Bakani Rosa Icela Rodrguez gerçeklestirilen tatbikat sayesinde dogal afetlere karsi daha fazla hazirlikli olduklarini dile getirdi.
Kaynak: İHA