Medeniyetler Sehri Hatay, Yeni Turizm Yatirimlariyla Ziyaretçilerini Bekliyor

Hatay Valisi Rahmi Dogan: 'Herkesi Hatay'a davet ediyoruz. Geldiklerinde kentin lezzetli yemekleriyle, tarihiyle, kültürüyle tanisacaklar. Güzel vakit geçirecekler ve mutlu bir sekilde evlerine, memleketlerine döneceklerdir'

ERDAL TÜRKOGLU - Tarih boyunca çok sayida medeniyete ev sahipligi yapan, deniz, yayla, inanç ve gastronomi turizmiyle dikkati çeken Hatay, son yillarda yapilan yatirimlarla yerli ve yabanci ziyaretçi sayisini daha da arttirmayi hedefliyor.

Tarihi zenginlikleri ve dogal güzellikleriyle adindan söz ettiren kent, sinema müzesi, yat limani, sahil yolu, dalis merkezi projeleriyle turizm pastasindan aldigi payi arttirmak istiyor.

Hatay Valisi Rahmi Dogan, AA muhabirine, kentin kültürüyle, tarihiyle, gastronomisiyle ve turizmiyle çok güzel degerlerinin bulundugunu söyledi.

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede yaptiklari çalismalarla öncü illerden biri olduklarini hatirlatan Dogan, bu süreçte hem esnafin hem de kente gelmek isteyenlerin büyük bir özlem içerisinde oldugunu kaydetti.

Dogan, gelecek aylarda maskeden kurtulmayi ümit ettiklerini belirterek "Tüm vatandaslarimiza çagrida bulunuyorum. Herkesi Hatay'a davet ediyoruz. Geldiklerinde kentin lezzetli yemekleriyle, tarihiyle, kültürüyle tanisacaklar. Güzel vakit geçirecekler ve mutlu bir sekilde evlerine, memleketlerine döneceklerdir." diye konustu.

- "Sahil yolu, Hatay'a ciddi manada turizm lokasyonu olusturdu"

Hatay'in turizmiyle ilgili yaptiklari çalismalari anlatan Dogan, Samandag-Arsuz sahil yolunun geçen yil tamamlanarak kentin turizmine katki saglamaya basladigini belirtti.

Akdeniz manzarali sahil ve bisiklet yolunun Türkiye'nin dört bir yanindan ziyaretçi agirladigini aktaran Dogan, söyle devam etti:

"26 kilometrelik turizm yolumuz dünyanin her tarafindan merak ediliyor. Geçen hafta Almanya Münih'ten bir turizm dergisi yolun görsellerini istedi. Sahil yolu, Hatay'a ciddi manada turizm lokasyonu olusturdu. Yine Iskenderun-Arsuz arasinda Madenli Yat Limani ve Su Sporlari Merkezi yaptik. Bu hafta içerisinde tüm çalismalari tamamlandi. Su anda 70 yati, limanimiza bagladilar. Kentte yillardir konusulan Hatay Deniz Otobüsünün (HADO) kullanilacagi limanda çalismalar devam ediyor. Onlar da kisa süre içerisinde faaliyetlerine baslayacaklar."

- Eski meclisteki restorasyon çalismalari tamamlandi

Antakya'nin en önemli lokasyonlarindan birisi olan eski Hatay Devleti Meclis binasi ve Adali Konagi ile ilgili restorasyon çalismalarinin tamamlandigina da dikkati çeken Vali Dogan, burayi temmuz ayinda Hatay'in ana vatana katildigi tarihte hizmete açmayi planladiklarini söyledi.

- Sinema müzesi projesi

Dogan, turizm çalismalari kapsaminda Reyhanli ilçesindeki "Kibar Feyzo" filmi ve "Asi" dizisi basta olmak üzere birçok filmin çekimlerinin yapildigi konagin sinema müzesine dönüstürülmesi için kamulastirildigini kaydetti.

Burada sinema müzesinin yani sira dizi veya sinema filmi çekmek isteyenler için de uygun ortamin olusturulacagini aktaran Dogan, "Projesi tamamlanmak üzere. Hizli bir sekilde, bu yil içerisinde restorasyonu tamamlayarak hizmete sunmak istiyoruz. Bu konak çok önemli bir deger, eger müdahale etmemis olsaydik, birkaç yil içerisinde burasi yikilmis hale dönecekti. Buranin hatirasi sadece Hatay'da degil, tüm Türkiye'de var. Burasi Türkiye'de güzel bir heyecan olusturdu." diye konustu.

- Karamagara'ya dalis merkezi

Dogan, dünyanin en güzel koylarindan biri olan Yayladagi ilçesindeki Karamagara'da Dogu Akdeniz Kalkinma Ajansi'nin destegiyle dalis merkezi yapilacagini, bu konuda finansmanin hazir oldugunu belirtti.

Kirikhan ilçesindeki Gölbasi Gölü'nde bir çalisma yaptiklarini aktaran Vali Dogan, çevre düzenlemesiyle buranin insanlarin güzel vakit geçirebilecegi bir yer haline getirilmesi için çalistiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA