Karadeniz'de Azalan Midye Popülasyonunun Artirilmasi Için Sinop'ta Üretim Tesisi Kuruldu

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince olusturulan tesiste yillik 12 ton midye üretimi yapilmasi planlaniyor.

Suyu süzerek beslenme yoluyla ortamdaki fitoplankton seviyesini, çevre için zararli boyuta ulasmadan engelleme özelligine sahip olmalariyla bilinen midyenin, Karadeniz'de azalan popülasyonunun artirilmasi için Sinop'ta üretim tesisi kuruldu.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince kentte Demirciköy açiklarinda olusturulan ve midye üretimi yapmak isteyen girisimcilere örnek teskil etmesi öngörülen tesiste yillik 12 ton midye üretimi yapilmasi planlaniyor.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetistiriciligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Yesim Çelik, gazetecilere, Türkiye'de ilk kez bir üniversite bünyesinde böyle bir tesisin hayata geçirildigini söyledi.

Çelik, asiri avlanma ve deniz salyangozu nedeniyle son yillarda Karadeniz'deki midye popülasyonunda azalma olduguna isaret ederek, "Kurulumunu yaptigimiz tesiste 3 tane 50 metrelik ana halatimiz var. Bunlardan biri yavru, diger ikisi besi toplama görevi yapacak. Dolasiyla 2 besi toplama halatimizdan yillik ortalama 12 ton midye üretimi yapmayi planliyoruz." diye konustu.

Tesisin ticari bir amaç gütmedigini belirten Çelik, "Midye üretimi yapmak isteyen girisimcilere örnek teskil edecegini düsünüyoruz. Bu anlamda tüm girisimcilere yardimci olmaya haziriz." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA