IZSU'dan Açiklama Açiklamasi 'Insan Sagligini Tehdit Edecek Bir Olumsuzluk Yasanmadi'

IZSU Genel Müdürlügü, klorlama ünitesindeki kismi bir teknik ariza nedeniyle dün Izmir’in bazi ilçelerinde sebeke suyunda kokuya neden olan degisimin insan sagligini etkileyecek bir durum olusturmadigini açikladi. Açiklamada, sudan kaynaklanan herhangi bir rahatsizliga iliskin saglik kuruluslarindan gelen bir bildirim olmadigi da belirtildi.

Izmir’in Buca ve Gaziemir ilçelerinde musluklardan akan yogun kokulu sebeke suyu, vatandaslarin tepkisine neden oldu. Bazi vatandaslar akan sudaki kokunun kanalizasyon kokusuna benzedigini söylerken, bazilari da yikanan çamasirlarinin üzerine yogun kokunun sindigini ifade etti.

Izmir Büyüksehir Belediyesi IZSU Genel Müdürlügü suyun tat ve kokusunu etkileyen kisa süreli bir ariza yasandigini ancak sorunun insan sagligina olumsuz bir etkisinin bulunmadigini açikladi ancak vatandaslar sosyal medya hesaplarindan yazarak açiklamayi tatmin edici bulmadiklarini belirtti.

Öte yandan dün aksam saatlerinde sebeke suyunu kullanan vatandaslar solugu hastanelerde aldi. Ishal, kusma, ates sikayetleri ile Buca Kadin Dogum ve Çocuk Hastaliklari Hastanesine basvuran 30 civarinda kisi oldugu, dört çocugun yatarak tedavi edilmesinin ardindan taburcu edildigi ögrenildi.

IZSU Genel Müdürlügü içme suyu aritma tesisinde yasanan ve sebeke suyunda koku olusumuna neden olan arizaya iliskin bir açiklama yapti. Dün sorunun yasandigi andan itibaren alinan numunelerin analiz edildigi ve insan sagligina zarar verecek bir durum olmadiginin bilimsel verilerle kanitlandigi belirtilen açiklamada su ifadelere yer verildi:

“20 Haziran Pazar günü 02.00 ile 05.00 saatleri arasinda Tahtali Baraji’nin suyunun aritilarak kente verildigi Görece Içme Suyu Aritma Tesisi bünyesindeki klorlama ünitesinde kismi bir teknik ariza meydana gelmis, bu sirada suyun tat ve dokusunu etkileyen ancak saglik yönünden zarar içermeyen bir durum olusmustur. Gaziemir, Karabaglar ve Buca’nin bir kismini etkileyen sorun saat 05.00 itibariyle kaynagindan çözülmüstür. Bu saatten sonra sebekeye koku ve tat yönünden sorun içermeyen su verilmeye baslanmistir. 3 saatlik sürede sebekeye giren su ise gereken önlemler alinarak tahliye edilmistir. Sorunun yasandigi saatler içinde çesitli noktalardan su numuneleri alinmis, kurumumuzun akredite laboratuvarlarinda testler yapilmis ve insan sagligina zarar verecek herhangi bir bulguya rastlanmamistir. Söz konusu test sonuçlarinin bulundugu tablo ekte yer almaktadir. Bununla birlikte Il Halk Sagligi Müdürlügümüzle yaptigimiz görüsmeler neticesinde hastaneye basvuran vatandaslarimizda su kullanimi sebebiyle toksik veya enfeksiyon tanisi tasiyan herhangi bir vaka tespitinin bildirilmedigi ögrenilmistir. Böyle bir olumsuzlugun tekrarlanmamasi adina gerekli idari ve teknik önlemler kurumumuzca alinmistir. IZSU Genel Müdürlügü kentimize 24 saat içilebilir ve saglikli su vermeye devam etmektedir.”

IZSU Genel Müdürlügü son analiz raporunu da açikladi

IZSU Genel Müdürlügü, dün yasanan kisa süreli teknik ariza nedeniyle içme suyunda görülen koku sorununun insan sagligi üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmadigina iliskin “mikrobiyolojik analiz” sonuçlarini da yayinladi.

Koku probleminin olustugu 20 Haziran Pazar günü 12.30-18.00 saatleri arasinda Gaziemir ve Karabaglar ilçelerinden alinan numunelere ait analiz sonuçlarina göre “E.coli”, “Koliform Bakteri”, “C.perfringens” degerlerinin sifir olarak ölçüldügü, bu degerler çerçevesinde sebeke suyunun tüketimine bagli bir rahatsizlik yasanmasinin söz konusu olmadigi bir kez daha vurgulandi.

IZSU Genel Müdürlügü, içme suyundan kaynaklanan herhangi bir rahatsizliga iliskin saglik kuruluslarindan gelen bir bildirim olmadigini da hatirlatti.
Kaynak: İHA