Izmir'de Su Krizi Isyan Ettirdi

Izmir’in Buca ve Gaziemir ilçelerinde musluklardan akan yogun kokulu sebeke suyu, vatandaslarin tepkisine neden olmaya devam ediyor. Izmir Büyüksehir Belediyesi IZSU Genel Müdürlügü, suyun tat ve kokusunu etkileyen kisa süreli bir ariza yasandigini ancak sorunun insan sagligina olumsuz bir etkisinin bulunmadigini belirtse de, vatandaslar açiklamayi tatmin edici bulmadi. Dün aksam 30 kisinin ishal, kusma, ates sikayetiyle hastanelere basvurdugu, dört çocugun yatarak tedavi edilmesinin ardindan taburcu edildigi ögrenildi.

Izmir'de Su Krizi Isyan Ettirdi
Izmir’in Buca ve Gaziemir ilçelerinde musluklardan akan yogun kokulu sebeke suyu, vatandaslarin tepkisine neden oldu. Bazi vatandaslar akan sudaki kokunun kanalizasyon kokusuna benzedigini söylerken, bazilari da yikanan çamasirlarinin üzerine yogun kokunun sindigini ifade etti.

Izmir Büyüksehir Belediyesi IZSU Genel Müdürlügü suyun tat ve kokusunu etkileyen kisa süreli bir ariza yasandigini ancak sorunun insan sagligina olumsuz bir etkisinin bulunmadigini açikladi ancak vatandaslar sosyal medya hesaplarindan yazarak açiklamayi tatmin edici bulmadiklarini belirtti.

Öte yandan dün aksam saatlerinde sebeke suyunu kullanan vatandaslar solugu hastanelerde aldi. Ishal, kusma, ates sikayetleri ile Buca Kadin Dogum ve Çocuk Hastaliklari Hastanesine basvuran 30 civarinda kisi oldugu, dört çocugun yatarak tedavi edilmesinin ardindan taburcu edildigi ögrenildi.

IZSU açiklama yapti

Izmir Büyüksehir Belediyesi IZSU Genel Müdürlügü dün yaptigi açiklamada su ifadelere yer verdi: “Tahtali Baraji’nin suyunun aritilarak kente verildigi Görece Içme Suyu Aritma Tesisi bünyesindeki klorlama ünitesinde kisa süreli bir teknik ariza meydana gelmis, gereken müdahale hizla yapilarak sorun giderilmistir. Gerekli numuneler alinarak testler yapilmis ve insan sagligina zarar verecek herhangi bir bulguya rastlanmamistir. Klor oranindaki degisim nedeniyle gözlenen tat ve kokudaki farkliligin (tricloramine kaynakli kokunun) giderilmesi için sebekedeki suyun tahliyesi gerektiginden sorundan etkilenen Gaziemir bölgesinde 2 saat süreyle su kesintisi uygulanacaktir”.

"Sorunu iki cümle ile geçistiremezsiniz"

Bazi vatandaslar IZSU tarafindan yapilan açiklamayi tatmin edici bulmadigini belirtti.

Bir vatandas, "Yapilan açiklama hiç tatmin edici degildir. Tahlil sonuçlarini ve bu sonuçlardan dogabilecek saglik sorunlarini da paylasmalisiniz. Zira en az 500 bin kisinin yasadigi bir bölgeyi kapsayan bu sorunu iki cümle ile geçistiremezsiniz. IZSU ve saglik isleri yetkilileri lütfen çikip dogru ve tatmin edici açiklamayi yapsin. Ayrica bugünden itibaren bu bölgede olusabilecek salgin hastalik ve buna bagli can kayiplari ve maddi kayiplardan IZSU Genel Müdürlügü ve Izmir Büyüksehir Belediyesi sorumludur" diyerek tepki gösterdi.

"Torunlarimi tekrar hastaneye getirdim"

Ahmet Sevgi isimli vatandas, "Dünden beri dört torunumu hastaneye getirdim. Ishal, kusma, ates sikayetleri vardi. Buradan baska hastaneye geçmistik, sonra eve geri getirdim. Bir daha rahatsizlaninca 1, 1,5 ve 2 yasindaki üç torunumu hastaneye tekrar getirdim. Bu olayin sorumlusu Izmir Büyüksehir Belediyesidir. Suya ilaç katiyorlarsa da uyarmalari lazim. Bütün millet hastanelere gitti. IZSU’yu da aradim, belediyeyi de aradim, ‘ögrenecegiz, size bilgi verecegiz’ diyorlar. Su an çesme suyunu içmiyoruz. Içmeye korkuyoruz. Bakkaldan su aliyoruz. Düne kadar o suyla yemek yapiyorduk. Yetkililer bu soruna çözüm bulsun. Hastaneye gelip bir baksinlar, burada kaç kisi var görsünler. Bu sular neden böyle oldu, açiklama yapsinlar. Su, insanin içini yakiyor gibiydi. Lagim suyu gibi kokuyordu" dedi.

Hastaneye yatan kisilerin tahlil sonuçlarinin gün içerisinde belli olacagi ögrenildi.
Kaynak: İHA