Hüyük'te Cografi Tescilli Çilegin Tanitim Ve Egitim Toplantisi

Konya’nin Hüyük ilçesinde, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan cografi isaret tescil belgesi alan Hüyük çileginin marka özelligini ve kalitesini koruyabilmesi amaciyla tanitim ve egitim toplantisi düzenlendi.

Hüyük'te Cografi Tescilli Çilegin Tanitim Ve Egitim Toplantisi
Hüyük Kültür Etkinlikleri Salonu’ndaki toplantida konusan Konya Il Tarim ve Orman Müdürü Ali Ergin, Konya ilinde Aksehir, Beysehir, Derbent, Doganhisar, Hüyük ve Seydisehir ilçelerinde çilek yetistiriciligi yapilmakta oldugunu söyledi.

Ergin, "Hüyük bu konuda oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Konya’da 19 bin 529 dekar ekim alani bulunan çilegin yüzde 42’si Hüyük ilçemizde bulunmakta, 51 bin 98 ton olan çilek üretiminin yüzde 52’sini de Hüyük ilçemiz karsilamaktadir" dedi.

Ergin, TÜIK’in 2022 verilerine göre, çilegin ülke genelindeki ekim alaninin 179 bin 777 dekar olup Konya’nin bu alanin yüzde 11’lik kismini kapsamakta oldugunu da vurgularken, "Ilimiz Türkiye çilek üretiminde, İçel ve Bursa’dan sonra 3. sirada yer almakla beraber çilek yetistiriciliginin son dört yil kayitlari incelendiginde,Tarim ve Orman Bakanimiz Bekir Pakdemirli’nin destekleri ve il, ilçe proje uygulamalari sayesinde ekim alanimiz yüzde 16, üretim miktarimiz ise yüzde 36 oraninda artis göstermistir. Hüyük ilçesinde yetistirilen kendine has tadi ve aromasiyla ün salan Hüyük Çilegi, 13 Nisan 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Cografi Isaret Tescil Belgesi alarak ismini taçlandirmis ve bölgesel anlamda kirsal kalkinma ile gelismeye güzel bir örnek teskil ederek almis oldugu cografi isaret ile katma degerini de arttirmistir. Bu baglamda Hüyük’te yetistirilen, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Cografi Isaret Tescil Belgesi alarak kalitesini ve ününü kanitlayan Hüyük Çilegi’nin marka özelligini ve kalitesini koruyabilmesi açisindan pestisit yönetiminin, üreticilerimiz tarafindan bilinçli bir sekilde yapilmasi büyük önem arz etmektedir" seklinde konustu.

Toplantiya, Ilçe Kaymakami Cüneyt Demirkol, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof.Dr. Süleyman Soylu, Hüyük Belediye Baskan Vekili Bektas Karadag, Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ahmet Tingis, Meram Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ilhan Kartal, Hüyük Ziraat Odasi Baskani Hürriyet Sahin, Hüyük Çilek Üreticileri Birligi Baskani Muhammer Özer ile kurum amirleri, sulama kooperatifleri baskanlari, muhtarlar ve çilek üreticileri katildi.

Kaynak: İHA