Etiyopya'da Genel Seçimler Basladi

Etiyopya’da, korona virüs (Covid-19) salgini ve ülke genelinde yasanan güvenlik sorunlari nedeniyle geçtigimiz yil ertelenen ve yaklasik 38 milyon seçmenin Parlamento’daki milletvekillerini belirleyecegi genel seçimler bugün basladi.

Etiyopya’da 2020 yilinda gerçeklestirilmesi planlanan fakat ilk olarak korona virüs (Covid-19) salgini, sonrasinda ise seçimlerin organize edilmesi için zaman kazanmak adina ertelenen genel seçimler bugün basladi.

Etiyopya Parlamentosu’ndaki milletvekillerinin belirlenecegi ve Etiyopya Basbakani Abiy Ahmed’in 2018 yilinda seçilmesinden bu yana ülkede gerçeklestirilen ilk genel seçimde, Etiyopya’nin baskenti Addis Ababa’da uzun seçmen kuyruklari olustu. Seçim sandiklarinda mor yelekli seçim görevlileri ise, Covid-19’a karsi alinan önlemler kapsaminda kimliklerini kontrol etmeden önce seçmenlerin ellerine dezenfektan sikti. Ayrica güvenlik önlemlerinin de sikilastirildigi genel seçimlerde, hafta sonu Addis Ababa’ya polis ekipleri konuslandirilirken, ülke genelinde ise takviye polis kuvvetleri görevlendirildi. Ülke genelinde yaklasik 38 milyon seçmenin oy kullanacagi seçimlerde, 547 seçim bölgesinden yaklasik 5’te 1’inde seçim sandiklarinin lojistik ve güvenlik sorunlari nedeniyle açilmayacagi kaydedildi.

Etiyopyali yetkililer tarafindan yakilan açiklamada, bu bölgeler için 2. bir seçim daha düzenlenerek, bu seçim bölgelerinde 6 Eylül tarihinde seçim sandiklarinin açilacagi belirtildi. Fakat Birlesmis Milletler (BM) tarafindan, yaklasik 350 bin kisinin kitlik kosullariyla karsi karsiya oldugu ve vahsetlerin belgelendigi Tigray’da, genel seçimlerin ne zaman düzenlenecegi ise henüz belirlenmedi. ilk seçim takviminde Etiyopya’da, seçimden sonraki 5 gün içinde seçim bölgelerinden gelen ön sonuçlarin, 23 gün içinde ise kesin sonuçlarin açiklanacagi kaydedildi. Etiyopya Ulusal Seçim Kurulu tarafindan yapilan açiklamada, ülkede seçimlere 40’tan fazla partiden 9 bin 500 adayin katildigi, fakat bunlarin çogunun bölgesel partiler oldugu ifade edildi.
Kaynak: İHA