Eski Hollanda Basbakani Dries Van Agt, Filistin Karsiti Politikalari Nedeniyle Partisinden Istifa Etti

AMSTERDAM – Hollanda eski Basbakani Dries van Agt, uzun yillar liderligini yaptigi hükümet ortagi Hiristiyan Demokrat Partinin (CDA) Filistin karsiti politikalari nedeniyle partisinden istifa ettigini açikladi.

Eski Basbakan van Agt, kurdugu Amsterdam merkezli "The Rights Forum"un internet sitesinden yaptigi yazili açiklamada, partisi CDA'yi, "Filistin halkinin maruz kaldigi büyük zulme yüz çevirmekle" suçladi.

Van Agt, özellikle mayis ayinda yasanan Israil saldirilari sirasinda Filistin halkina yardim konusunda verilen çesitli önergelere CDA'nin karsi oy kullanmasinin, istifa karari almasinda etkili olduguna dikkati çekti.

Hollanda'nin en köklü partilerinden olan ve uzun yillar ülke yönetiminde yer alan CDA'dan neden ayrildigini anlattigi yazida van Agt, "Filistinlilere yapilan zulme sessiz kalinmasina daha fazla katlanamadigini" kaydetti.

Van Agt açiklamasinda, "CDA'nin, zulüm gören insanlara karsi hak, adalet ve dayanismadan yana olacagina iliskin umudumu yitirdim." dedi.

Uzun süre partisinin dikkatini Filistinlilere yapilan zulme çekmeye çalistigini belirten van Agt, CDA'nin ülke içinde ve AB nezdindeki tutumlarinda Israil'den yana tavir koymasi sebebiyle partisinden üzülerek ayrilmak zorunda kaldigini belirtti.

Van Agt, bu sebeple yaklasik 50 yildir üyesi oldugu parti için "kendimi evimdeymis gibi hissetmiyorum." ifadesini kullandi.

CDA'nin, Israil'den yana tavir aldigi bir çok karara ve politikaya deginen van Agt, Hollanda'nin Hamas, Iran, Katar ve Türkiye gibi ülkeleri elestirirken Israil'i desteklemesinde CDA'nin rolü oldugunu söyledi.

Van Agt, Israil'i, "uluslararasi hukuk düzenine saygi duymamakla ve insan haklarini umursamamakla" suçladi.

- 1977-1982 yillarinda Basbakanlik yapti

Hollanda'da 1971-1977 yillari arasinda adalet bakanligi görevini yürüten van Agt, bunun yani sira bir süre basbakan yardimciligi görevini de yürüttü.

Aralik 1976 yilinda CDA'nin basina geçen van Agt, 1977 yilinda Basbakan oldu.

1982'ye kadar basbakanlik görevini yürüten van Agt, aktif politikayi biraktiktan sonra çalismalarini Filistin davasina yogunlastirdi.

"Haksizliga karsi haykiris, Filistin halkinin trajedisi" adli kitabi olan Hristiyan Demokratlar Birligi (CDA) üyesi Dries van Agt, Filistin'e olan destegi yüzünden sik sik elestiriliyor.

Hollandali politikaci, Israil ile ilgili "Israil, Arap ülkeleri arasinda bulunan küçük bir yer olarak hep tehdit altinda yasiyormus gibi dünya kamuoyuna yansitiliyor. Çogu insan bilmez ama Israil'de çok sayida atom bombasi var. Israil Orta Dogu'daki en tehlikeli ülkedir." ifadelerini dile getirmisti.

Kaynak: AA