Edirne'de 'Üç Nehir Bir Sehir' Projesinin Temeli Atildi

Proje kapsaminda Meriç Nehri'nden elektrik üretilecek, nehir çevresinde 'dünyanin kesintisiz en uzun bisiklet yolu' ve rekreasyon alanlari olusturulacak.

Edirne'de 'Üç Nehir Bir Sehir' Projesinin Temeli Atildi
Edirne'de Meriç Nehri kiyisinda hayata geçirilecek "Üç Nehir Bir Sehir" projesinin temeli törenle atildi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Meriç Nehri kenarindaki temel atma töreninde yaptigi konusmada, nehirlerden verimli ve çevreci yararlanma fikrinin kente atandigi günlerden bu yana hep aklinda oldugunu söyledi.

Proje fikrini yakin çalisma arkadaslarina söylediginde daha önce basarisiz tecrübelerin yasandigi ve baslanmamasinin daha iyi olacagi yönünde telkinlerle karsilastigini ifade eden Canalp, pek çok kurumun çalismasiyla projenin hayata geçecek olmasinin mutlu ettigini belirtti.

Projenin hem çevreci hem de dünyadaki örneklerinden önde oldugunun altini çizen Vali Canalp, sunlari kaydetti:

"Proje kendi kategorisi içerisinde dünyada lastik savakli baraj projeleri içinde bir dünya sampiyonu. Su ana kadar Çinlilerin yaptigi 120 metrelik bir proje var ama bizim projemiz 210 metre, bu kiyidan diger kiyiya 70'er metre 3 bölüm halinde lastik savagiyla bu proje bir dünya sampiyonu. Bu dünya sampiyonlugu Edirne'ye yakisti ve çok güzel oldu. 3 nehrin etrafindaki 30 kilometre kesintisiz bisiklet yollariyla da sehir alanlari içerisinde kesintisiz en fazla bisiklet yoluna sahip olan, dünyadaki en uzun bisiklet sampiyonlugu da yine Edirne oldu. Bu da Edirne'ye çok yakisti.

Projenin üçüncü heyecan verici kismi çevreci bir proje olmasidir. Bu proje yesil enerji üretecek. Üretecegi enerji hiçbir sekilde atmosfere, gezegenimize, dünyamiza zarar vermeden enerji üretecek bir proje olacak. 14 adet Arsimet tribünümüz olacak. Arsimet tribünlerini üreten firma, kendi üretmis olduklari tribünler için 70 yil garanti veriyor. Kaliciligi ve sürekliligi olan bir proje olacak. Bu yönüyle de çevresel olarak, gezegenimiz üzerindeki sorumlulugumuzu da yerine getirme anlaminda bizleri çok rahatlatacak bir proje olacak. Projenin uygulama alani su anda nitelikli koruma alani olarak ilan edildi."

-"Çevreci bir proje"

Vali Canalp, balik geçislerine ve eko sisteme önem verilmesi disinda Arsimet tribünlerinin sogutulmasi için kullanilan 65 santigrat derece suyun da seralarda kullanilacagini hatirlatti.

Tribünlerden üretilecek elektrikle kendi finansmanini saglayacak projenin ayni zamanda Sehir Gönüllüleri Vakfi'nin yoksullar için gelistirecegi projelere de finansman saglayacagina dikkati çeken Canalp, "Projenin finansman kredisi tamamlanan kadar 1 tribün, kredi ödemesi tamamlandiginda yani 6 yil sonra ise 14 tribün Sehir Gönüllüleri Vakfi için, Edirne'nin fakir fukarasi, garip gurebasi için dönecek insallah." dedi.

Canalp, projenin hayata geçmesinde emegi olan Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve esi Emine Erdogan ile Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz, Edirne Valiligi Çevre Vakfi Müdürlügü, Il Müdürlükleri ve belediye çalisanlarina tesekkür etti.

- "Insallah bu güzel projeyle sehrimiz daha da güzellesecek"

TBMM Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu (KEFEK) Baskani ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da, kent için böylesine önemli bir projenin temelini atmaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Vali Canalp'in en büyük hayallerinden birini gerçeklestirdigini ifade eden Aksal "Valimiz Canalp'a çok tesekkür ediyorum. Biliyorsunuz AK Parti olarak da hükümet olarak da bizim de Cumhuriyetimizin 100 yili için 81 ilimizde millet bahçesi yapma hedefimiz vardi. Edirne'de de güzel bir millet bahçesi yapmayi planliyorduk. Valiligimiz ve Çevre ve Sehircilik Bakanligimizin projesini birlestirerek insallah Edirne'de çok daha güzel bir projeyi hayata geçirecegiz. Insallah bu güzel projeyle sehrimiz daha da güzellesecek" dedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancioglu ise Edirne için çok önemli bir projede bir araya geldiklerini belirtti. Nehirlerin tanitiminin daha fazla yapilmasi gerektigini vurgulayan Gaytancioglu, o nedenle projeyi çok önemsedigini ve takipçisi olacaklarini bildirdi.

- "Edirne'nin yüzlerce yillik özlemi olan bir alanda basarili oldunuz"

Edirne Belediye Baskani Recep Gürkan da Edirne'ye hangi amaçla gelinirse gelinsin, bu kadim sehrin, insani kendisine asik ettigini vurguladi.

Edirne'de yasayanlarin 100 yillik hayalinin gerçeklestigini anlatan Gürkan, söyle devam etti:

"Benden önce birçok belediye baskani, Tunca ve Meriç ile ilgili projeler yapti, basarili olamadilar. Birçok valimiz geldi geçti, onlarin da hep hayalleri istekleri oldu, olmadi. Iki yil önce degerli Valimiz Canalp ile konusurken böyle bir proje yapmak istediginden bahsetti. 'Meriç Nehri'nin, kente gelen milyonlarca turistle bulusturulmasi gerektigini' söyledi. Ben de ona geçmisi anlattim. 'Yapamazsiniz' dedim. 'Neden yapamayayim' dedi. 'Ben yapamadim, benden önceki belediye baskanlari, valiler yapamadi, milletvekilleri yapamadi, kisaca hiçbirimiz yapamadik.' dedim. 'Ben yaparim' dedi. Ben de pek onu kirmamak için 'hayirlisi olsun' demistim ama inanmamistim. Sayin Valim bu projeyi yaparak Edirne'nin yüzlerce yillik özlemi olan bir alanda basarili oldunuz. Ben sizi tüm Edirne adina kalben tebrik ediyorum, sükranlarimizi sunuyorum."

Gürkan, Vali Canalp'a belediye meclis karariyla fahri hemsehrilik verilecegini de duyurdu.

Konusmalarin ardindan Vali Canalp ve protokol üyeleri Meriç Nehri kiyisina indi. Burada baret takan çocuklarin da esligiyle projenin temelini simgeleyen harç küreklerle nehre atildi.

Kaynak: AA