ECB, Ekonomik Aktivitenin Hizlanmasini Bekliyor

ECB Baskani Christine Lagarde: 'Ekonomik aktivitenin bu çeyrekten itibaren hizlanmasini bekliyoruz' 'Tüketici harcamalarindaki güçlü toparlanma ve yatirimlarla desteklenen ekonomik aktivitenin 2021'in ikinci yarisinda güçlü bir sekilde iyilesmesini bekliyoruz' 'Küresel talepte ve tüketici harcamalarinda beklenenden daha hizli bir artis daha da güçlü bir toparlanma ile sonuçlanabilir'.

Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde, ekonomik aktivitenin bu çeyrekten itibaren hizlanmasini beklediklerini bildirdi.

Lagarde, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali Isler Komitesi'nin video konferans yöntemiyle gerçeklestirdigi "Parasal Diyalog" oturumunda konustu.

AB ülkelerinde 100 milyondan fazla kisinin yeni tip koronavirüse karsi (Kovid-19) tam olarak asilandigini belirten Lagarde, salginda durumun iyilesmesi, asilamalardaki ilerleme ve güven artisi ile ekonomik görünümün daha "parlak" bir hal aldigini söyledi.

Lagarde, mali ve parasal tesvikler sonucu özellikle hizmet sektöründe güçlü toparlanma beklediklerini, tedarik sorunlarindan kaynakli arz sikintisina ragmen imalat sanayinin kuvvetli oldugunu aktararak, ekonomik aktivitenin bu çeyrekten itibaren hizlanmasini beklediklerini kaydetti.

Özellikle asilama orani yüksek olan gelismis ekonomilerin küresel ekonomik aktiviteye hiz kattigini ifade eden Lagarde, ABD'deki gibi mali tesvik paketlerinin ekonomik toparlanmayi destekledigini, bu durumun dis talebi arttirdigini ve Avro Bölgesi ekonomisini de olumlu etkiledigini söyledi.

Lagarde, "Tüketici harcamalarindaki güçlü toparlanma ve yatirimlarla desteklenen ekonomik aktivitenin 2021'in ikinci yarisinda güçlü bir sekilde iyilesmesini bekliyoruz." dedi.

- "Virüs mutasyonlarinin yayilmasi bir risk kaynagi olmaya devam ediyor"

ECB'nin Avro Bölgesi için 2021'de yüzde 4,6, 2022'de yüzde 4,7, 2023'te yüzde 2,1 büyüme tahmininde bulundugunu ifade eden Lagarde, "Küresel talepte ve tüketici harcamalarinda beklenenden daha hizli bir artis daha da güçlü bir toparlanma ile sonuçlanabilir." ifadesini kullandi.

Lagarde, virüs mutasyonlarinin yayilmasinin bir risk kaynagi olmaya devam ettigini aktardi.

Avro Bölgesi yillik enflasyonunun son aylarda enerji fiyatlarindaki hizli artis gibi geçici faktörler nedeniyle yükseldigini animsatan Lagarde, manset enflasyonun sonbahara dogru daha da artabilecegini, geçici faktörlerin ortadan kalkmasiyla birlikte gelecek yilin basinda düsmesini beklediklerini kaydetti.

Lagarde, ECB'nin 2021'de yüzde 1,9, 2022'de yüzde 1,5, 2023'te yüzde 1,4 oraninda enflasyon bekledigini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA