Brent Petrolün Varili 73,73 Dolar

Brent petrolün varili haftanin ilk is gününde uluslararasi piyasalarda 73,73 dolardan islem görüyor.

Cuma günü 73,76 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 73,51 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.18 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,3 artisla 73,73 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 71,61 dolardan alici buldu.

Fiyatlarin yükselisinde, küresel asilama çalismalarinin hiz kazanmasi ve yaz sezonu nedeniyle seyahatlerin artmasiyla petrol talebinin toparlanmasi etkili oluyor.

Avusturya'nin baskenti Viyana'da yaklasik 3 aydir süren "Kapsamli Ortak Eylem Plani (KOEP)" olarak adlandirilan Iran nükleer anlasmasinin tam olarak uygulanmasi ve ABD'nin anlasmaya dönüsünün ele alindigi görüsmelerde planlanan 10 günlük ara ise fiyatlarin yukari yönlü hareketini destekliyor.

Rusya'nin Birlesmis Milletler (BM) Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Mikhail Ulyanov, görüsmelerde bir sonraki toplanti için taraflarin 10 gün sonra bir araya gelebileceklerini ancak simdiden tam tarih verilemedigini ifade etti.

Iran Disisleri Bakan Yardimcisi Abbas Arakçi ise Iran'in Ingilizce yayin yapan devlet televizyonu Press TV'ye yaptigi açiklamada, "Anlasmaya her zamankinden çok daha yakiniz." ifadesini kullandi.

Görüsmelerde anlasmaya varilmasi durumunda Iran'a yönelik petrol ambargosunun kaldirilacagi beklentileri, piyasada arz fazlasi yasanacagi endiselerini artirarak fiyatlari baskiliyordu.

Öte yandan, petrol sahasi hizmetleri sirketi Baker Hughes'un yayimladigi haftalik verilere göre, ABD'deki petrol sondaj kulesi sayisi 12-18 Haziran haftasinda bir önceki haftaya göre 8 artarak 373'e yükseldi. Ülkedeki petrol sondaj kulesi sayisi son 1 yilda ise toplam 189 artti.

Söz konusu artis, ülkenin ham petrol üretiminin yükselecegine ve talep sikintisi çeken petrol pazarinda arz fazlasi yasanacagina isaret etmesi nedeniyle fiyatlarin yukari yönlü hareketini kisitliyor.

Brent petrolde teknik olarak 73,78 ile 74 dolar araliginin direnç, 73,56 ile 73,34 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA