Aydin, Havaalani Için Tek Yumruk Oldu

Güney Ege Kalkinma Ajansi’nin (GEKA) destegiyle baslatilan ’Aydin Çildir Havaalani’nin Yolcu Trafigine Açilmasi Fizibilite Projesi’nin tanitim toplantisi düzenlendi. Toplantinin açilis konusmasini yapan Aydin Ticaret Odasi Baskani Hakan Ülken, "Çildir Havaalani konusu bizim için milli meseledir" dedi.

Aydin, Havaalani Için Tek Yumruk Oldu


Aydin’da havaalani yapilmasi sarti ile 1956 yilinda 500 dönüm arazisini Devlet Hava Meydanlari Isletmesi Umum Müdürlügü’ne sartli olarak bagislayan Mustafa Çildir’in ailesi 3 kusaktir bagisladiklari arazinin havaalani olarak kullanilmasi için mücadele veriyor. Çildir ailesinin havaalani mücadelesine destek olan Aydin’daki kurum, oda, borsa ve sivil toplum örgütleri Aydin’da havaalaninin sivil uçuslara açilmasi için çabaliyor. Bu kapsamda daha önce birçok girisimde bulunan Aydin Ticaret Odasi öncülügünde Güney Ege Kalkinma Ajansi (GEKA) destegi ile ’Aydin Çildir Havaalani’nin Yolcu Trafigine Açilmasi Fizibilite Projesi’ baslatildi. Proje kapsaminda olusturulacak rapor kamuoyu ile paylasilacak ve Aydinlilarin havaalani talebi rakamsal verilere dayandirilacak.

Aydin Ticaret Odasi M. Rifat Hisarciklioglu Konferans Salonu’nda proje için tanitim toplantisi düzenlendi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydin Ticaret Odasi Hakan Ülken havaalaninin sivil uçuslara açilmasi gerektigini ifade etti.

Tüm Aydinlilarin bu konuyu milli mesele haline getirdigini ifade eden Ülken, "Aydin Ticaret Odasi olarak çok ciddi bir rapor hazirlamistik. Bu raporun hazirlanmasinda Aydin’daki tüm oda ve borsalarin emegi var. Bu konuyu milli mesele haline getirerek farkindalik olusturduk. Çildir ailesi de bu konuyu sahiplendi ve onlar da çabalarini halen daha sürdürüyorlar. Bilimsel verilere, devletin resmi kaynaklarina dayanan bir raporu daha önceden kamuoyu ile paylasmistik. Bugünden itibaren yolcu trafigi ile, havaalaninin yapi maliyeti ile, dünyadaki ve ülkemizdeki emsalleri ile mukayeseleri ile tam anlamiyla çok yetkin bir ekip tarafindan bu rapor hazirlanacak. Niye surada var, burada var bizde yok degil, bizde de olsun her ne sartta olursa olsun diye degil, bizde bu bir ihtiyaç, Aydin ve ülke ekonomisi için bir gereklilik ve biz kalkinmanin bir sekilde lojistikle çok ciddi irintili oldugunu bilen reel kesimin özel sektör temsilcileri olarak sosyal bir proje degil, ekonomik bir proje oldugunu düsünüyoruz. Bu noktada bugüne kadar siyasiler çok ciddi çabalar gösterdiler, göstermeye de devam ediyorlar. Hepsine simdiye kadar gösterdigi çabadan dolayi tesekkür ederken, bu istegin daha da artarak devam etmesi gerektigini düsünüyorum" diye konustu.



Ülken konusmasinin sonunda son Basbakan Binali Yildirim’in son mitingini yaptigi il olan Aydin’daki "Aydin Çildir Havalanini faaliyete geçirecegiz, hayirli ugurlu olsun" sözlerini hatirlatti.

"Milletvekillerimiz ilimize gelen her bakana havaalani konusunu paylasiyorlar"

Aydin’in en önemli konularindan birisinin de Çildir Havaalaninin sivil yolcu trafigine açilmasi oldugunu ifade eden Aydin Valisi Hüseyin Aksoy, "Milletvekillerimiz her zaman bu konudaki hassasiyetlerini ilimize gelen her bakanimizla paylastilar. Basta Aydin Ticaret Odasi olmak üzere tüm oda, borsa ve sivil toplum örgütlerimiz de bu konuda duyarli. Yerel yönetimlerimizde de yine ayni sekilde bu konu ile ilgili konulari firsat bulduklari her alanda gündeme tasiyarak havaalaninin aktif hale gelmesi hususunda istekli olduklarini belirttiler. Araziyi bagislayan Çildir ailesi de bu konuda istekli ve hatta yeni ihtiyaç varsa bir miktar daha arazi bagislamaya hazir olduklarini beni de bizzat ziyaret ederek ifade ettiler" diye konustu.



"Rakamsal verilere dayanacak olan fizibilite raporu elimizi güçlendirecek"

Rakamsal verilere dayanacak olan fizibilite raporunun Aydinlilarin elini güçlendirecegini kaydeden Vali Aksoy, "Duygusal olarak ’Aydin’da havaalani açilsin’ dememiz gayet dogal, olmasi gereken taleplerden biri gibi. Ancak bunu dile getirirken ayaklari yere basan saglikli verilere dayanan yeni bir dosyaya ihtiyacimiz oldugunu düsündük. Bu konuda da Aydin Ticaret Odasi Baskanimiz Hakan bey ile istisare içerisinde olarak bu alanda da yeni bir çalisma yapma karari aldik. Izmir’den su kadar yolcu Aydinli sözümüzü varsayimlar üzerinden degil rakamsal verilere dayanarak ortaya koyalim, buradan ne kadar mal ihraç edilebilir? Burasi bizim için bir havalimani olmasi bakimindan yeterli bir kapasiteye sahip midir? degil midir? gibi bir çok veriyi tek bir dosyada bulusturabilecegimiz bir çalisma yapmamizin yararli olacagi kanaatimiz olustu. Güney Ege Kalkinma Ajansimiz da bu konuda bir fizibilite çagrisina çiktik. Bu çagriya da basvuruyu ilgili kurumlarla ortaklasa bir sekilde Aydin Ticaret Odasi yapti. Biz de GEKA yönetim kurulu olarak uygun görüp bu süreci baslattik. Bu baglamda Aydin’da havaalaninin yasama geçirilmesi için gerçekçi verileri toplama hedefimiz var. Insallah bu çalismamiz bu verileri ortaya koyacaktir" ifadelerini kullandi.

"Aydin’da bu konuda fikir birligi var"

Aydin Valisi Aksoy, Aydinlilarin Çildir Havaalani’nin sivil uçuslara açilmasi yönünde fikir birligi içerisinde oldugunu belirterek söyle devam etti;

"Aydin’da 1 milyon 119 bin nüfusu ile Türkiye’nin 20’nci büyüksehri. Tarimsal potansiyeli Türkiye’de en yüksek olan illerin basinda geliyor. Turizm potansiyeli de oldukça yüksek olan bir il. Böylesine önemli bir ilde havalimaninin varligi hepimizin arzusu. Bunu dile getirirken bunu böyle genel ifadelerle degil bunun içerisini daha net bir sekilde doldurarak bu talebimizi daha saglikli bir sekilde ifade etmek adina bu çalismayi baslattik. Temennimiz güzel bir çalisma ortaya çikmasi ve bu talebimizi destekleyecek verilere ulasabilmemiz. Bunu da saglayabilirsek bu talebimizi çok daha saglikli ve daha gür bir sekilde ifade etme firsati da bulmus olacagiz. Bu çalismayi ben de il valisi olarak çok önemsiyorum. Aydin’da bu konuda da fikir birligi var. Farkli siyasi görüslere mensup kisilerin de, farkli sivil toplum örgütlerinin de, kisacasi Aydin’da yasayan herkesin ortak arzusu."

Konusmalarin ardindan proje uzmani Dr. Ismail Çagri Özcan, havaalaninin yolcu trafigine açilmasi fizibilite projesi kapsaminda yapilacak olan çalismalardan bahsetti.

Toplantiya Aydin Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Aydin Milletvekilleri, Aydin Ticaret Odasi Baskani Hakan Ülken, Aydin Ticaret Borsasi Baskani Fevzi Çondur, Aydin Sanayi Odasi Baskani Yunus Sahin, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdogan, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Efeler Belediye Baskani M. Fatih Atay, havaalani için arazi bagisinda bulunan Çildir ailesini temsilen Efeler Ziraat Odasi Meclis Baskani Mustafa Çildir, sivil toplum örgütü temsilcileri ve davetliler katildi.

Kaynak: İHA