AB'den Belarus'a Yeni Yaptirimlar Bekleniyor

Avrupa Birligi (AB) ülkeleri disisleri bakanlarinin, Belarus'a yeni yaptirimlar için bugün karar almasi öngörülüyor.

AB disisleri bakanlari, Lüksemburg'da toplaniyor. Toplantinin ana gündem maddelerini Belarus, Irak ve Latin Amerika ile Karayipler olusturuyor.

AB bakanlarinin, geçen ay Atina-Vilnius seferini yaparken bomba ihbari gerekçesiyle Belarus'un baskenti Minsk'e indirilen yolcu uçaginda muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in gözaltina alinmasi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptirim karari almasi öngörülüyor. Yaptirimlarin uçagin indirilmesinde rolü bulunan 80'e yakin kisi ve kurulusu kapsamasi planlaniyor.

Buna ek olarak bakanlar, Belarus'un bankacilik ve petrokimya gibi sektörlerini hedef alan ekonomik yaptirimlari ele alacak. Bu yaptirimlarin ise 24-25 Haziran'daki AB Liderler Zirvesi öncesinde hazir olmasi bekleniyor.

AB disisleri bakanlari, bugünkü toplantilarinda Irak Disisleri Bakani Fuad Hüseyin ile de bir araya gelecek. Irak konusunda AB'nin bu ülkeye yardimlari ve Irak'ta ekimde yapilacak seçimler öncesinde AB'nin gözlemci heyeti göndermesi, seçimlerin saglikli düzenlenmesi için gerekli yardimlar gibi meseleler konusulacak.

- Türkiye de konusulacak

Bu hafta yapilacak AB Liderler Zirvesi'nin konularindan biri Türkiye olacagi için disisleri bakanlarinin gündeminde Türkiye de bulunacak.

AB yetkilileri, Türkiye ile AB arasinda uzun süre gergin seyreden iliskilerin olumlu bir yola girdigini ve bunun devam etmesini istediklerini belirtiyor. AB tarafi, Dogu Akdeniz'de durumun sakin oldugunu, bunu olumlu bulduklarini ifade ediyor ve ayrica Türkiye-Yunanistan arasindaki ikili görüsmelerin baslamasini da olumlu degerlendiriyor.

Suriye ve Libya gibi bölgesel konularda da önceki aylara göre Türkiye AB'nin birbirine daha yakin oldugu ancak iliskilerde Kibris konusunda Türkiye ve AB'nin farkli pozisyonlari bulundugu dile getiriliyor.

AB bakanlarinin Lüksemburg'daki toplantisinda Lübnan, Orta Dogu Baris Süreci, Iran'daki seçimler, Rusya, Etiyopya, Belgrad-Pristine Diyalogu gibi konular da görüsülecek.

Kaynak: AA