Iklim Degisikligi Bal Üretimini Düsürecek

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ögretim Üyesi Zootekni Doç. Dr. Aziz Gül, küresel isinma ile yasanan iklim degisikliginden arilarin olumsuz etkilendigini belirterek, aricilarin panik yapmadan polen destegi ile üretime devam etmeleri gerektigini söyledi.

Iklim Degisikligi Bal Üretimini Düsürecek
Doç. Dr. Aziz Gül, ari üreticilerinin çalismalarini yerinde incelemek üzere Kozan Ticaret Odasi’nin girisimleri ile ilçeye gelerek arilarin bal üretim çalismalarini inceledi. Bu yil küresel isinma nedeniyle bal veriminde azalma oldugunun altini çizen Doç. Dr. Aziz Gül, özellikle dogu ve güneydoguda yasanan kuraklik edeniyle polen kitligi oldugunu söyledi.

Doç. Dr. Gül, "Bu bölgede bizim fark edemedigimiz iklimsel degisikligi en erken arilar fark eder. Arilar kendi yasamlarini sürdürmek için bal üretiyor. Bizde kendi gidalarimizi alan bireyler olarak etkileniyoruz. Bununla birlikte aricilikla ugrasan üreticilerimiz de bu küresel isinmadan etkileniyor. Bu sene ülke geneli ve küresel anlamda bir kitlik yasiyoruz. Özellikle dogu illerimizde yagisin az olmasi bu kitligi tetikledi. Kiyi kesimlerimiz, Karadeniz kesimlerimiz nispeten yagis aldi. Ama dogu kesimlerimizde beklenen yagislar gerçeklesmedi. Yayla ballarinin üretimi olan dogu illerimiz bu yagisi alamadi. Henüz sezonun ortasindayiz ama bu sene tahminimiz bal üretimi az olacak gibi görünüyor. Yeni yeni geven bitkisi çiçek açmaya basladi.

Ileride sicak iklimlerde çiçekler de olmasa bile geven bitkisinden ve salgi ballarindan bu açigi kapatmaya yönelik arilarin üretimi olacak” dedi.

Üreticilerin panige, endiseye kapilmamasini isteyen Doç. Dr. Aziz Gül sunlari kaydetti:

"Üreticilerimizin dikkat etmesi gereken hususlar var. Çiçek olmadigi için polen kitligi var. Arinin çogalmasi polene baglidir. Polen kovana tasinmaz ise ari çogalamaz ve yumurtadan çikan ari beslenemez. Polen ihtiyacini karsilamaya yönelik önlem alsinlar. Doguda özellikle polen olmadigi yerlerde aricilarimiz polen alsinlar ya da hasat yaptiktan hemen sonra polen kaynaklarina arilarini tasisinlar. Bu dönemde bir Varroa hastaligina da dikkat edilmesi gerekmektedir. Üreticilerimizin hastalikla mücadele etmelerini ve kovan mevcudunu düsürmemelerini öneririz."
Kaynak: İHA