Bin Yillik Köprüde Tarihi Halay

Medeniyetler besigi Diyarbakir’da bulunan bin yillik tarihi on gözlü köprüde aralarinda Aydinli gazetecilerin de bulundugu topluluk ile bölge halki halay çekti.

Bin Yillik Köprüde Tarihi Halay
Türkiye’nin ulusal ve yerel medya organlarinda görev yapan kültür sanat muhabirleri, Diyarbakir’da bir araya geldi. Kentte vakit geçiren gazeteciler, Diyarbakir’da tarihi ve turistik yerleri gezdi.

Gazetecilerin ziyaret ettigi tarihi bin yillik on gözlü köprünün üzerinde gazetecilerin davul ve zurna esliginde çektigi halay büyük ilgi gördü; halaya bölge halki da eslik etti.

Tarihte 33 medeniyete ev sahipligi yapan kadim sehir Diyarbakir, kültür sanat muhabirlerini agirladi. Kültür Sanat Muhabirleri Dernegi tarafindan bu yil 2’ncisi düzenlenen ‘Medya Kültür Sanat ve Turizm Bulusmalari’ organizasyona Türkiye’nin çesitli illerinden gelen gazeteciler katildi.

Program kapsaminda gazeteciler, Diyarbakir’da Sur Içi, Içkale, Hz. Süleyman Cami, Hasan Pasa Hani, Ulu Cami, Dört Ay Akli Minaredengbej Evi Müzik Dinletisi Behram Pasa Camii, Keçi Burcu, Gazi Köskü, Mardinkapi on gözlü Köprüsü, Egil’deki Hz. Zülkifl ve Hz. Elyesa peygamberlerinin kabrini, Egil Baraj Göleti’ni Ergani’deki Çayönü Hilar magaralarini, ilk tarimin yapildigi nokta basta olmak üzere tarihi ve turistik noktalari gezdi.

‘Medya Kültür Sanat ve Turizm Bulusmalari’nin açilis toplantisi kentteki bir otelde yapildi. Programda konusan Diyarbakir Belediye Baskanligi Kültür ve Sosyal Dairesi Baskani Ali Çelik, Diyarbakir’i medeniyetlerin harmanlandigi sehir olarak tanimlayarak, 20’den fazla medeniyete farkli kaynaklara göre ise bu sayinin 33’e kadar çikarildigini kaydetti.

Diyarbakir’in hak ettigi degeri almadigini ifade eden Çelik, “Bu sehir çok daha fazlasini hakkediyor” dedi.

Çelik, Diyarbakir’in kültür sanatla anilan bir sehir olmasini istediklerini belirterek, Uluslararasi Sinema Festivali, Siir Festivali, Karpuz Festivalini ISE daha öteye tasiyacak çesitli program hazirliginda olduklarini açikladi.

Kültür ve Turizm Bakanligi Daire Baskani Sanem Arikan, “Biz bu projeyle illerimizi diger illerimizde kültür ve sanat muhabirleri araciligiyla tanitmayi hedefliyoruz. Kentin siyasi haberlerinden daha çok tarihi, kültürel ve sanatsal degerlerini tanitarak iç turizmi hareketlendirmek istiyoruz. Biz birbirimizi tanirsak birbirimizi daha çok severiz” dedi.

Diyarbakir Il Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp, kentin 1382 yil önce Islam ordulari tarafindan fetih edildigini hatirlatarak bu sehrin Malazgirt’in habercisi, Istanbul’un fethinin müjdecisi oldugunu belirtti.

Alp, Diyarbakir’da Mekke ve Medine’den sonra en fazla sahabenin yasadigini söyledi.

Alp, daha sonra sehrin tarihi ve turistik degerlerine iliskin bir sunum yapti.

Kültür Sanat Muhabirleri Dernegi Baskani Ibrahim Gökdemir ise Kültür ve Turizm Bakanligi’nin katkilariyla düzenledikleri programin bu yil üçüncüsünü Diyarbakir ‘da gerçeklestirdiklerini anlatti.

Amaçlarinin turizmi 81 vilayete yayma çabasinin oldugunu kaydeden Gökdemir, kültür sanat muhabirleri vasitasiyla sehirleri Anadolu insanina anlatarak iller ve bölgeler arasinda etkilesim olusturma gayreti tasidiklarini ifade etti.

Gökdemir, “Tarihi ve Kültürel degerleri böylesine önemli olan Diyarbakir ilimiz geçmiste terör örgütlerinin çigirtkanliklariyla gündeme gelmesi haliyle içimizi parçaliyor ve tarihi ve kültürel degerleri terör eylemlerinin gölgesinde kaliyordu. Sükürler olsun ki, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in kararliligi ve terörle mücadelede taviz vermeden yürütülen politikalari sayesinde Diyarbakir günümüzde tarihi ve kültürel degerleriyle hak ettigi gibi tekrar gündem olmaya baslamistir. Bizlerde bugün bunun için buradayiz. Inaniyoruz ki Diyarbakir’in önü daha da açiktir, Tarihi ve kültürel degerler açisindan gerek ülkemizde, gerekse dünyada önemi her geçen gün artan bir sehir olarak hak ettigini fazlasiyla alacaktir” dedi.

Diyarbakir Valisi ve Diyarbakir Belediye Baskani Münir Karaloglu, programin açilis programina gönderdigi videolu mesajda sehrin son bir yildir pozitif bir gündeminin oldugunu belirterek, “Diyarbakir yatirimi, hizmeti, vizyonu, etkinlikleri, istihdami, isi -asi konusuyor” diye konustu.

Vali Karaloglu, kente yapilan önemli yatirimlarla ilgili bilgi vererek, “Diyarbakir’i disaridan degerlendirenler de artik bu pozitif bir gündemle degerlendiriyor. Artik Diyarbakir’la ilgili kaostan, kargasadan, huzursuzluktan kimse bahsetmiyor. Insallah kiyamete kadar da bahsetmesin” ifadelerini kullandi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özkan Özgül Yavuz ise programa yazili mesaj gönderdi.
Kaynak: İHA