Sicak Havalar Psikolojinizi Bozabilir

Yazin gelmesiyle birlikte artan hava sicakliklari nemle de birlestiginde halsizlik, kalp çarpintisi, ates basmasi, yüksek tansiyon gibi istenmeyen saglik sorunlarina neden olabiliyor. Uzman Psikologu Tugçe Denizgil Evre, sicak havalarin neden oldugu bu etkileri azaltmak için önerilerde bulundu.

Sicak Havalar Psikolojinizi Bozabilir
Hava sicakligindaki artislarin en çok anksiyete bozukluklarina neden oldugunu Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dali Uzman Psikolog Tugçe Denizgil Evre, nem oranindaki artislarin da panik bozuklugu olanlar için huzursuzluk hissi olusturdugunu, bu kisilerin atak geçirme sikliginin da artabildigini belirtti.

“Yaz aylari, çogu kisi için rahatlama, deniz ya da tatil demek olsa da öfke denetleme sorunlarinin da artis gösterdigi bir dönemdir” diyen Uzman Psikolog Tugçe Denizgil Evre, yapilan arastirmalarin, birçok toplumsal olayin yaz dönemine ya da sicak havalara denk geldigini, suç isleme oranlarinda ise yine bu dönemde artis yasandigini gösterdigini vurguladi. Birçok kisinin tatile çiktigi zaman alkol ya da madde kullanimini artirabildigini kaydeden Tugçe Denizgil Evre, tatil döneminin, bagimli kisiler ya da tedavi süreci devam eden hastalar için alkol ya da maddeye kolay ulasmak açisindan oldukça riskli olabilecegini de söyledi.



Sicakliklardaki artis uyku bozukluklarina neden olabilir

Sicak havalarin neden oldugu problemlerin basinda da uyku problemlerinin geldigini söyleyen Evre, yetersiz uykunun, bitkin ve yorgun hissetme ile tahammülsüzlügü de beraberinde getirdigini söyledi.

“Yaz aylarinda yasanan önemli psikiyatrik yakinmalardan biri de uykusuzluktur” diyen Evre söyle devam etti:

“Uykusuzluk, bipolar hastaliginin, asiri neseli, hareketli seyreden manik dönemini tetikleyebilir. Ayrica uykusuzluk gün içerisinde huzursuzluk, sinirlilik, tahammül edememe ve gerginlige de yol açabiliyor. Bu da gerek duygusal, gerek sosyal, gerekse profesyonel iliskilerde yipranma ya da bozulmaya neden olabilir.”

Sicakliklarin etkilerinden korunmak için öneriler

Evre, yaz mevsiminde sivi tüketiminin yeterince olmadigi zamanlarda asiri terleme nedeniyle vücut elektrolit dengesinin bozulabilecegini, halsizlik, yorgunluk, istah kaybi, isteksizlik hissi yaninda çabuk öfkelenme gibi davranislarin artabilecegini söyledi.

Evre, “Yasanabilecek olumsuz etkileri en aza indirgemek amaciyla yaz aylarinda sivi tüketimine daha çok dikkat edilmesi gerekiyor. Sicak havalarda tercih edilecek rahat kiyafetler, vücudu daha konforlu hissettirip, stresi azaltabilir. Hissedilen sicagin etkilerini azaltmak ve uyum saglamak öncelikli hedefimiz olmalidir. Sürekli negatif otomatik düsüncelere odaklanmak, yasanilan stresi artiracagindan, kisiler için temel amaç stresi kontrol etmek olmalidir. Ayrica aksam saatlerinde keyif alinabilecek zamanlar olusturulmali, gün içinde sicaklardan dolayi yapilamayan aktiviteleri gerçeklestirerek rahatlamalisiniz” önerilerinde bulundu.
Kaynak: İHA