(ÖZEL) Bu Kilimi Üç Ay Boyunca Ilmek Ilmek Dokudular

“Yunus Emre’yi Bilir Misin?” sergisi, açilisindan bu yana birçok ziyaretçiye ev sahipligi yaparken, özellikle Yunus’u anlatan el islemesi önsöz ve Yunus’u tasvir eden el yapimi kilim dokumasi, yapim sürecinin detaylariyla dikkat çekiyor.

(ÖZEL) Bu Kilimi Üç Ay Boyunca Ilmek Ilmek Dokudular
Açilis kurdelesi Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk tarafindan kesilen ve Eskisehir Olgunlasma Enstitüsü’nün hazirladigi “Yunus Emre’yi Bilir Misin?” sergisinde sergilenen eserler göz dolduruyor. Yunus Emre ve Türkçe Yili dolayisiyla hazirlanan serginin girisinde yer alan, her harfi elde islenmis ve Yunus Emre’yi anlatan önsöz ile elde dokunarak üç ayda tamamlanan ve Yunus Emre’nin Tapduk Emre dergâhina girisini anlatan kilim ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Sergide yer alan önsöz ve Yunus Emre kiliminin yapiminda rol alan Eskisehir Olgunlasma Enstitüsü Usta Ögreticileri, dönemin izlerini tasiyan eserlerinin yapim süreçlerinden ve özelliklerinden bahsetti.

“Dönemi yasatmaya çalistik”

Yunus Emre’nin tasvirini içeren ve üç farkli dokuma teknigi kullanilarak hazirlanan el emegi kilimde emegi geçen Eskisehir Olgunlasma Enstitüsü’nün 8 yillik Usta Ögreticisi Nigar Cengiz, eserin yapim süreçlerini anlatti. Yunus Emre’nin her zaman düzgün olmasina dikkat ettigi asasini bile aslina uygun olarak islemekte özen gösterdiklerini belirten Cengiz, “Dönemi yasatmaya çalistik. Objeleri orijinal çalismalarla desteklemeye çalistik. Yunus Emre kilimimizi iki arkadas emek vererek 3 aylik bir sürede çikardik. Yirmiden fazla renk tonu ve iplik kullandik. Düz, cicim ve hali dügümü olmak üzere üç ayri dokuma teknigi kullandik. Kilimde Yunus Emre’nin Tapduk Emre dergâhina girisini anlatmaya ve onu yakalamaya çalistik. Bulutlarin içinden çikiyormus gibi bir görünüm de vermeye çalistik ve istedigimiz görüntü de oldu. Vurgulayici renkler kullanmaya çalistik. Geleneksel renkler üzerinde durduk. Sayin Milli Egitim Bakanimiz Ziya Selçuk’un buraya tesrifleri bizi çok mutlu etti. Sergimizi çok begendigini ifade etmis. Ziyaretinin ikinci gününde tekrar sergimizi ziyaret etmis. Hepimiz çok büyük bir onur duyduk bundan. Kendisine ve Genel Müdürümüz Yusuf Büyük’e çok tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Igneyi bir kalem, kumasi da kâgit gibi düsünerek sabir, inanç ve sevgiyle isledim”

Serginin girisinde yer alan ve Yunus Emre’yi anlatan tamami el islemesi önsözü hazirlayan El Nakislari Usta Ögreticisi Inci Öz, büyük bir emek ile uzun saatler üzerinde çalistigi eser hakkinda konustu.

Eserinin gelecek nesillere de aktarilabilecek sekilde hazirlandigindan dolayi mutlu olduguna deginen Öz, “Bu yil Yunus Emre yili, böyle bir sergi düzenlenecekti. Yunus Emre’yi anlatan bu kadar el emegi göz nuru içerisinde yine el emegi, Yunus Emre hakkinda bir ön yazi tasarlandi. Bu yazimiz 1500 harften olusuyor. Bir saatte yalnizca 5 harfi isleyebiliyorsunuz. Sekiz saatte ancak 40 harf islenebiliyor. Bu sekilde 1 ay gibi bir sürede tamamladim. Suzeni teknigi kullanildi. Hem igne hem de tig ile çalistik. Her bir harfi çikarttiginizdaki yasadiginiz o mutluluk anlatilmaz yasanir. Cümle degil de kelime kelime ayni ip üzerine getirmeye çalistim. O sekilde düz oldu. Islerken gelecek nesillere kalir diye bu düsünceyle isledim. Insallah gelecek nesillere de örnek olur. Igneyi bir kalem, kumasi da kâgit gibi düsünerek gelecek nesillere de kalmasi amaciyla sabir, inanç ve sevgiyle isledim” diye konustu.

Kaynak: İHA