Datça'da Çevreciler Sasirtti

Mugla’nin Datça ilçesinde yapilmasi planlanan yat limani bilgilendirme toplantisin adeta basarcasina gelen bir grup çevreci, ilçe halkinin ümitle bekledigi ve ilçedeki katma deger ve istihdami arttiracak olan projeyi engellemek için eylem yapti. Çevrecilerin birçok kisiyi sasirtan girisimi üzerine toplantida gergin anlar yasandi. Bazi vatandaslarin tepkisi üzerine çevreciler baskin yaparcasina girdikleri salondan ayrildi.

Datça'da Çevreciler Sasirtti


Mugla’nin Datça ilçesinde 23 yil önce projelendirilen ve o tarihten bu yana yapilmasi beklenen yat limani projesine bazi gruplarin karsi çikmasi nedeniyle bilgilendirme toplantisi yapildi. Iskele Mahallesi Azganli mevkiinde daha önce 270 yat kapasiteli olarak yapilmasi planlanan yat limaninin kapasitesi ihtiyaç nedeniyle 426’ya çikarildi. Çevreye olumsuz etkileyecegi gerekçesi ile yat limanindaki kapasitenin arttirilmasina ve bölgeye yat limani yapilmasina karsi olduklarini belirten bir grup çevreci, adeta toplantiya baskin yapti. Datça’da, 98 milyon 197 bin TL maliyetle 2 yil 8 ay içerisinde yapilmasi beklenen yat limanini, çevreye zarar verdigi gerekçesi ile istemediklerini belirten grup, bilgilendirme toplantisindaki konusmacilara tepki gösterdiler.

Panorama Tepesindeki bir restoranda düzenlenen toplantiya, Mugla Çevre ve Sehircilik Il Müdür Yardimcisi Selda Gürbüz, Proje yetkilisi Çevre Mühendisi Ezgi Aytekin, Yüklenici firma yetkilisi Halil Levent Akbas, vatandaslarin katildigi toplantida çevrecilerle toplantiya katilan bazi vatandaslar arasinda gerginlik yasandi. Çevreciler, toplantinin ve projenin hukuka ve usule aykiri oldugunu iddia etti.

Bölgede tamamen çevreye duyarli bir proje hazirlandigini bu kapsamda koyun florasi, faunasi, ve biyolojisinin degismemesi için yüzer dalgakiranlari hayata geçirdiklerini belirten Firma Yetkili Halil Levent Akbas, “Yaptigimiz bu çalisma, birkaç günlük ya da aylik degil. Biz bu projenin çevreye duyarli olmasi için üzerinde 2 yil süreyle çalistik. Bunu da dünya markasi olan Isveç, Danimarka, Hollanda ve Ingiliz firmalariyla hazirladik. Bu marinanin emniyetini, dogal akislarini nasil sagladigini, laboratuvarlarda ayni model çalismasini yaparak ve bütün buradaki rüzgar, akinti ve dalga istatistiklerini irdeleyerek bilimsel bir çalisma yaptik” diyerek çevrecilerin gerçek amacinin çevre olmadigini ileri sürdü.

Tepkiler üzerine çevreci grubun salonu terk etmesi ile toplantiya devam edildi.
Kaynak: İHA