Babaya Ömürlük Hediye

Dügün hazirliklari yaparken, durumu agirlasan babasina karaciger donörü olan ögretmen Müge Karahitay hem hayat kurtardi, hem de Babalar Günü için en anlamli hediyeye imza atti.

Babaya Ömürlük Hediye
Izmir’de matbaacilik yapan Cemal Karahitay (57), 2015 yilinda göbek fitigi ameliyati için gittigi hastanede siroz oldugunu ögrendi. Önceki yillarda annesi ve kiz kardesine de siroz tanisi koyulan, kardesini nakil olamadan kaybeden Karahitay doktor takibinde yillarini geçirdi. Bu yilin basinda karaciger degerlerinde degisimler baslayan Karahitay’a doktoru nakil zamaninin yaklastigini söyledi.

Karahitay, esi Nurten Karahitay (58) ile nakil operasyonunu küçük kizlari Müge’nin 1 Agustos’ta Izmir’de yapilacak dügününden, matbaada birlikte çalistigi 6 aylik hamile olan büyük kizlari Meral Dereli’nin (32) Eylül ayinda gerçeklesecek dogumundan sonra yapilmasi yönünde karar aldi. Ancak Karahitay’in Müge’yi evlendirip, Meral’in de dogum yapmasindan sonra nakil olma plani saglik durumunun kötülesmesiyle suya düstü.

Zaman aleyhine isleyen Karahitay bilinç kaybi yasamaya, unutmaya, öz bakimini yapamamaya basladi.

Karahitay, Mart ayinda 3 gün yatip tedavi gördügü Izmir Kent Hastanesine nakil için basvurdu. Erzurum’un Tekman ilçesinde Ingilizce ögretmenligi yapan Müge Karahitay (27), o günlerde babasi için acil nakil karari alinmasi üzerine gönüllü donör oldu. Müge’nin uygun verici oldugunun belirlenmesi üzerine geçtigimiz 1 Haziran’da baba-kiz nakil operasyonuna alindi. Kent Hastanesi Karaciger Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü kurucu baskani Prof. Dr. Murat Kiliç da; Opr. Dr. Cahit Yilmaz, Opr. Dr. Kamil Kiliç, Opr. Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze, Doç. Dr. Mert Akan ve Uzm. Dr Alihan Pirim’den olusan ekibin gerçeklestirdigi nakille ilgili olarak, “Cemal Karahitay’in hastaliginin sebebi diyabete bagli gelisen karaciger yaglanmasinin yillar içinde siroza çevirmesi. Son dönemde özellikle karinda su birikmesi, bilinç bulanikligi ve karaciger komasina giden hafiza kayiplari nedeniyle karaciger nakli olmasi gerekiyordu. Sirozun yani sira karacigeri besleyen damardaki pihtilasmaya bagli tikaniklik durumunu daha da agirlastirmisti. Kizinin uygun donör olmasi, durumunun kötülestigi günlerde tesadüfen Izmir’de olmasi hastamiz için büyük sans oldu. Baba-kizin saglik durumu çok iyi. Ikisini de taburcu ettik. Babalar Günü öncesinde gerçeklesen bu nakil de çok anlamli oldu” dedi.



Dügün ve torundan sonra nakil olmayi planliyordu

1 Agustos’ta nikah masasina oturmaya hazirlanan Müge Karahitay, donörlügünün babasi için büyük sürpriz oldugunu söyledi.

Pandemi nedeniyle uzun süredir Izmir’e gelemedigini, ailesiyle görüntülü telefon konusmalariyla hasret giderdigini belirten Karahitay, “Ayni hastaliktan halami nakil olamadan kaybetmistik. Kalitsal nedenleri olan bu hastaligin babami da nakile götürecegini biliyorduk. Zamanini bilmiyorduk. Pandemi nedeniyle uzun bir aradan sonra 19 Mayis’ta ailemi ziyarete gelmis, dönüs biletimi bile almistim. Ama babam hiç iyi degildi, bilinci kayboluyor, unutuyordu. Yürüyemiyor, kendi basina yemek yiyemiyordu. Acil nakil olmasi gerekiyordu. Annem ve babam ameliyatin dügün ve dogumdan sonra olmasini istiyordu, Eylül’den sonraya kalmasini istiyorlardi. Babamin bilinci gidip geliyor, kendinde oldugunda benim donör olmami reddediyor, kadavradan bagis bekleyecegini söylüyordu. Babam vericinin ben oldugumu bilmeden ameliyata girdi. Nakil basariyla gerçeklesti, hastanede doktorlar ve hemsireler bize bebek gibi bakti. Hepsine çok tesekkür ediyorum. Simdi babam ve ben çok iyiyiz. Artik gönül rahatligiyla dügüne de doguma da hazirlanacagiz. Nakilden sonra babamla sakalastim, ‘Bu Babalar Gününde hediye alamayacagim’ dedim. Bana, ‘Sen bana ömürlük hediye verdin, en güzelini verdin’ diye cevap verdi. ‘Cigerdas olduk’ dedi.

Gerçekten benim de en anlamli hediyem oldu” diye konustu.

Dügününe 1,5 ay kalan kizi Müge’den nakledilen karaciger dokusuyla ikinci hayata baslayan baba Karahitay ise “Kizim sayesinde sagligima kavustum. Simdi sirada iki kizimin mutluluklarini görmek, torunu kucaklamak var. Bana bu güzel günleri yasatacak doktorlarima çok tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA