ABD, Orta Dogu'daki Askeri Varligini Azaltiyor

NEW YORK – ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Orta Dogu'da konuslu yüzlerce askerle savas uçaklari ve hava savunma sistemlerinin geri çekilecegi yönündeki haberleri teyit etti.

Pentagon sözcülügünden AA’ya yapilan yazili açiklamada, Savunma Bakani'nin, ABD Merkez Komutanligina bu yaz, Orta Dogu'daki bazi ülkelerden basta hava savunma varliklari olmak üzere belirli güç ve ekipman çekmesi talimatini verdigi kaydedildi.

Bu varliklarin bir kisminin bakim ve onarim için ABD’ye dönecegi, bazilarinin da diger bölgelere yeniden konuslandirilacagi belirtilen açiklamada, operasyonel güvenlik için çekilme hakkinda ayrinti verilmeyecegi belirtildi.

Açiklamada, bu kararin bölgedeki ev sahibi ülkelerle yakin is birligi içinde alindigi bildirilerek, bu degisikliklerin ABD'nin ulusal güvenlik çikarlarini olumsuz etkilemeyecegi ve bölgedeki tehditlere karsilik verebilecek uygun bir kuvvet durusunun devam edecegi belirtildi.

Wall Street Journal gazetesi dün ismi açiklanmayan yetkililere dayandirdigi haberinde, ABD Baskani Joe Biden yönetiminin Afganistan'dan sonra Kuveyt, Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan'da da askeri varligini önemli ölçüde azaltmaya basladigini duyurmustu.

Haberde, yüzlerce askerin de bölgeden çekilecegi ifade edilirken su ana kadar çekilen ekipmanin büyük ölçüde Suudi Arabistan'dan geldigi belirtilmisti.

ABD, bölgede artan Iran tehdidi gerekçesiyle Ocak 2020'de Irak ve Kuveyt'e Patriot sistemleri sevk etmisti.

Kaynak: AA