NATO, Rusya'nin Açik Semalar Anlasmasi'ndan Çekilme Kararini Üzüntüyle Karsiladi

NATO, Rusya'nin 1992'de imzalanan Açik Semalar Anlasmasi'ndan çekilme kararini üzüntüyle karsiladigini belirterek, kararini gözden geçirmesi çagrisinda bulundu.

NATO'dan yapilan açiklamada, Rusya'nin anlasmaya yillarca uymayi reddettigi ve anlasmaya aykiri sekilde Kaliningrad bölgesi ve Gürcistan siniri yakininda uçus kisitlamalari uyguladigi kaydedildi.

Rusya'ya defalarca anlasmaya uyma çagrisi yapildigi ifade edilen açiklamada, Moskova yönetiminin buna uymadigi, ABD'nin de Rusya'nin anlasmaya uymamasini Kasim 2020'de anlasmadan çekilmesinde önemli bir faktör olarak gösterdigi hatirlatildi.

Açiklamada, "Rusya'nin Açik Semalar Anlasmasi'ndan çekilme kararini bildirmesinden derin üzüntü duyuyoruz." ifadesine yer verildi.

NATO'nun Avrupa-Atlantik güvenligi için konvansiyonel silahlarin kontrolüne olan bagliligini sürdürdügü belirtilen açiklamada, "Rusya'nin eylemleri mümkün kildiginda bu ülkeyle yapici bir iliskiyi arzulamaya devam ediyoruz. Rusya'yi, çekilmenin yürürlüge girmesi için kalan 6 ayi kararini gözden geçirmek üzere kullanmaya ve Açik Semalar Anlasmasi'na dönmeye çagiriyoruz." ifadesi kullanildi.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ülkesinin Açik Semalar Anlasmasi'ndan çekilmesi ile ilgili yasayi 7 Haziran'da imzalamisti. ABD de Finlandiya'nin baskenti Helsinki'de 24 Mart 1992'de imzalanan Açik Semalar Anlasmasi'ndan 22 Kasim 2020'de çekilmisti.

Rusya ve ABD, askeri faaliyetlerde seffafligi tesvik etmek, silah kontrolünü ve diger anlasmalari gözlemlemeyi kolaylastirmak amaciyla silahsiz kesif uçuslarina izin veren Açik Semalar Anlasmasi'ni imzalayan 34 ülke arasinda yer aliyordu.

Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) cografyasinda güven ve güvenlik artirici önlem olarak öngörülen ve 1992'de imzaya açilan Açik Semalar Anlasmasi'nin taraflari arasinda Türkiye de bulunuyor.

Kaynak: AA