Merkel Açiklamasi 'Belirli Konulari Birlikte Sekillendirmek Istiyorsak Birbirimize Bagimliyiz'

Almanya Basbakani Angela Merkel, Avrupa Birligi’nin (AB) Rusya ve Türkiye ile iliskilerde "büyük zorluklarla" karsi karsiya oldugunu düsündüklerini belirterek, "Diger taraftan belirli konulari birlikte sekillendirmek istiyorsak birbirimize bagimliyiz" dedi.

Merkel Açiklamasi 'Belirli Konulari Birlikte Sekillendirmek Istiyorsak Birbirimize Bagimliyiz'
Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya Sansölyesi Angela Merkel ile çalisma yemegi için Berlin’e gitti. Merkel’in görev bitiminden önce iki liderin yüz yüze görüsmeleri için son firsatlardan biri olan görüsmenin ana konusu 24-25 Haziran tarihlerinde yapilacak Avrupa Konseyi zirvesine yönelik hazirliklar oldu. Iki lider, Türkiye, Rusya ve AB iliskileri de ele aldiklari görüsmede Rusya’ya diyalog çagrisinda bulundu.

Merkel, AB’nin Rusya ve Türkiye ile iliskilerde "büyük zorluklarla" karsi karsiya oldugunu düsündüklerini söyledi.

Bir taraftan görüs ayriliklari oldugunu belirten Merkel, "Diger taraftan belirli konulari birlikte sekillendirmek istiyorsak birbirimize bagimliyiz" dedi.



“ABD, Rusya ile diyalog baslatti, AB de bunu yapmali”

Rusya ile diyalogun AB’nin çikarina oldugunu belirten Merkel, söz konusu diyalogun güvenlik ve istikrari saglamak için de önemli oldugunu vurguladi. “Rusya, AB’nin en büyük kita komsusudur. AB’de güvenlik ve istikrar istiyorsak, ne kadar zor olursa olsun Rusya ile görüsmelere devam etmemizde büyük fayda var" diyen Merkel, Türkiye ile iliskilerde de göç, Libya ve Suriye’nin gelecegi gibi önemli konularla karsi karsiya olduklarini ifade etti.

Merkel, ABD Baskani Joe Biden’a Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile bir araya gelerek, Rus hükümetiyle diyalog baslattigi için tesekkür etti. Merkel, Avrupa tarafinin da bunu yapmasinin dogru olacagini ifade etti.



Türkiye ile ilgili Dogu Akdeniz, Suriye, Libya ve Kafkas bölgesine iliskin stratejik konumlari görüsecegiz”

Merkel’e daveti için tesekkür eden Macron ise Merkel’in Türkiye ve Rusya hakkinda söylediklerine katildigini söyledi.

Türkiye ile iliskiler hakkinda Yunanistan ve Güney Kibris Rum Yönetimi’nin (GKRY) çikarlari ile Dogu Akdeniz, Suriye, Libya ve Kafkas bölgesine iliskin stratejik konumlari görüseceklerini kaydeden Macron, Rusya ile de ortak bir çizgi bulunmasi gerektiginin altini çizdi.

Öte yandan Macron’un Berlin ziyareti, Almanya’da Covid-19 önlemlerinin hafifletilmesinden bu yana yabanci bir liderin ülkeye yaptigi ilk ziyaret oldu.
Kaynak: İHA