Malatya Kültür Yasam Dernegi Faaliyetlerine Basladi

Malatya kültürünü yasatmak için kurulan Malatya Kültür Yasam Dernegi, faaliyetlerine basladi.

Malatya Kültür Yasam Dernegi Faaliyetlerine Basladi
Zengin bir geçmise sahip olan ve kültürü yüz yillarca yil öncesine dayanan Malatya’da bir araya gelen gönüllü vatandaslar, Malatya Kültür Yasam Dernegi’ni kurdu. Faaliyetlerine baslayan Malatya Kültür Yasam Dernegi’nde Baskan Atilla Kantarci’da dernek hakkinda bilgi verdi.

Baskan Kantarci, Malatya Kültür Yasam Dernegi’nin Malatya’yi ulusal ve uluslararasi düzeyde tanitmak ve kalkinmasina destek saglamak amaciyla kuruldugunu belirterek “Dogu ve Güneydogu illerinin kaderi olan niteliksiz göç sebebiyle maalesef Malatya’mizda da her geçen gün Malatyalilarin sayisi azalmakta ve kadim kültürümüz erozyona ugrayip asimile olma sürecimiz hizlanmaktadir. Bu hizlanan süreçte, göçe engel olmamiz belki mümkün olmayacaktir ama kültürümüzü, geleneklerimizi, göreneklerimizi ve dilimizi korumak ve bizden sonraki nesillere saglikli bir sekilde aktarmak, kurulus amaçlarindan biri olan dernegimizin ve Malatya için söyleyecek sözü olan herkesin görevi olacaktir diye düsünüyoruz. Dernegimiz Malatya ve çevresindeki dogal, tarihi ve kültürel degerleri korumak, turizm potansiyelini açiga çikarip etkin kilmak suretiyle Malatya’yi ulusal ve uluslararasi düzeyde tanitmak ve kalkinmasina destek saglamak amaciyla kurulan, çikar gözetmeksizin çalisan hiç bir siyasi amaç gütmeyen, her hangi bir siyasal kurulusun, örgütün, parti veya sendikalarin yan örgütü durumunda olmayan ve olmayacak olan dernegimizin baskani olarak sunu gönül rahatligiyla söyleyebilirim ki basta sahsim olmak üzere dernegimizin hiçbir üyesi dernegimizi baska üst görevlere atlama tahtasi olarak kullanmayacaktir. Bu yüzden sartlar ne olursa olsun Malatya hayrina olan konularda dogrulari söyleyecek cesarette olacagimizin bilinmesini rica ediyorum” dedi.

Baskan Kantarci, uzman kisilerin katkisiyla plan ve projeler gelistirerek eski yapilarin restore ettirilmesini saglayarak tarihi miraslara sahip çikmayi hedeflediklerini belirterek “Hemserilerimiz arasindaki sevgiyi saygiyi, barisi, kardesligi saglamak ve kültürümüzü yaymak ve tanitmak için Valilik, Büyük Sehir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi, Yesilyurt Belediyesi, T.C. Kültür Bakanligi, T.C. Milli Egitim Bakanligi, Üniversiteler ve yüksek okullar, ayni ya da benzer amaçli ulusal ya da uluslararasi kuruluslarla dernegimizin amacina deger veren diger kuruluslarla kültür ve bilgi alisverislerinde bulunacagiz. Sahip oldugu potansiyel ile gelismis bir turizm beldesi olmaya aday Malatya ve yöresindeki sorunlari ilgili kuruluslara aktararak giderilmesine çalismak görevlerimizin basinda gelecektir. Ayrica yöredeki özel ve tüzel kisilerde bulunan, geçmisten bugüne ulasan tarihi degere sahip her türlü belge ve resim ile geleneksel yasam tarzini yansitan tüm degerlere iliskin örnekleri ilgili kurumlarla isbirligi içinde toplayip derlemek, envanter çalismalari yapmak, kültür, turizm ve dogal varliklari koruma kurullari, valilik, belediye ve diger ilgili kuruluslarla temaslarda bulunarak ortak çalismalar yapmak. Alanlarinda uzman kisilerin katkisiyla plan ve projeler gelistirip eski yapilarin restore ettirilmesini saglayarak tarihi mirasa sahip çikmak. Bölgenin dogal ve tarihi dokusuna aykiri, çarpik yapilasmaya ve görüntü kirliligine yol açabilecek her türlü faaliyeti önleyecek tedbirler alinmasi için ilgili kurumlarla ortak çalismalar yapmak görevlerimizin basinda gelecektir. Dogal, tarihi ve kültürel zenginliklerin, yerel, ulusal ve uluslararasi düzeyde tanitilmasi için açik oturum, seminer, sempozyum, konferans, panel, festival, konser, sergi ve benzeri her türlü etkinlikleri gerçeklestirmek. Bunun için gerektiginde resmi, yari resmi ve özel kuruluslarla temasa geçerek onlarin da destekleriyle çalismalar yapmak temel düsturlarimizin sadece birkaçidir. Malatya’mizin, Et yemekleri, firin yemekleri ve vejeteryan mutfaginda çok önemli bir yerde oldugunun bilinciyle yemeklerimizin kadim kültürümüzdeki isimlendirilmesi ve orjinal yapilisiyla tanitilmasi gerektigine inanarak, gastronomi dalinda bir yerlere geleceksek bunun ancak kendi kültürümüzün gereklerini yerine getirerek olacaginin bilinciyle hareket edilmesinin geregine inaniyor ve bu konuda çalismalar yapmak istiyoruz” diye konustu.

Malatya Kültür Yasam Dernegi’nde Baskani Atilla Kantarci, Aslantepe Höyügünün UNESCO dünya kültür miras listesine girmesi için yapilan çalismalara destek olmanin en büyük amaçlari oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA