HEKTAS, Tescilli Siyez Bugdayi Üretecek

HEKTAS, genetik olarak dünyanin ilk bugdaylari kabul edilen siyez bugdaylari Ata Siyez ve Mergüze’nin tohumlarini üretmeye hazirlaniyor.

HEKTAS, Tescilli Siyez Bugdayi Üretecek


HEKTAS, Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü (TAGEM) tarafindan tescillenen Türkiye’nin ilk tescilli siyez bugdaylari oldugu belirtilen Ata Siyez ve Mergüze’nin satis haklarini 5 yilligina devralmis olup, bugdaylarin üretimini ve satisini yapmayi planliyor. Sirket, biyolojik özellikleri nedeniyle rakim ve nem ihtiyacina en uygun bölge olan Kastamonu ilinin Ihsangazi ilçesi ve civarinda üretilecek olan siyez bugdaylarinin tohumlarini 2023 yili itibariyla satisa sunmaya hazirlaniyor.

Modern bugdayin atasi

Verilen bilgiye göre, genetik olarak dünyanin ilk bugdayi olarak da kabul edilen siyez bugdayi, Anadolu topraklarinda 12 bin yildir genetigini koruyor. Kromozom sayisi 14 ve yüzde 100 orijinal olan bugdaylar, genetigi degistirilerek kromozom sayilari 42 ve 48’e çikartilan mevcut modern bugdaylardan ayrisiyor. Hititlerin ‘ziz’ olarak adlandirdigi siyez bugdayinin tarihi, dünyanin bilinen en eski kült yapilar toplulugu Göbeklitepe’ye kadar dayaniyor.

Sertifikali tohum kullanmanin üreticilere faydasi çok

Verilen bilgiye göre, çesit safligi tam olan tescilli siyez bugdaylari Ata Siyez ve Mergüze, yüksek çimlenme (çikis) kabiliyeti ve islah edilmis olmasi sebebiyle üreticilere sayisiz fayda sunuyor. Tohum miktarinda yüzde 25’e varan tasarruf saglayarak tohum maliyetini düsürüp, üreticiye kazanç saglayan siyez bugdaylari, yeknesak ve kaliteli oldugundan yüksek pazar degeri ile satis kolayligi sagliyor.
Kaynak: İHA