Bitlis'te Verimden Düsen Ceviz Agaçlari Asilaniyor

Bitlis Tarim ve Orman Müdürlügünce kentte ekonomik ömrünü tamamlayan ceviz agaçlarinin asilanmasi için çalisma baslatildi.



Il Tarim ve Orman Müdürü Rifat Çelik, gazetecilere, kentin son yillarda tarim ve hayvancilik faaliyetleriyle bölgenin parlayan yildizi oldugunu söyledi.

Bitlis'te 1 milyon 310 bin dekarlik alanda tarimsal faaliyetlerin yapildigini anlatan Çelik, sunlari kaydetti:

"70 bin dekarinda meyvecilik yapmaktayiz. Ceviz öne çikan bir meyvemiz. Ceviz kentle özdeslesmis durumda. Ilimizde yaklasik 35 çesit yerli ceviz yetistirilmekte. 2010 yilinda cevize katma deger katma anlaminda ve var olan potansiyelimizi gün yüzüne çikarmak için üstün vasifli çesitlerimizden ikisinin tescil ve sertifikasyon islemlerini yaptik. Adilcevaz13 ve Kazankaya ceviz çesidimiz uluslar arasi arenada rakiplerle yarisabilen üstün vasifli çesitlerimizdir."

Kentte ceviz agaçlariyla ilgili yapilan asilama çalismalarini anlatan Çelik, söyle devam etti:

"Bu asilama çalismalarimizin amaci daha önce verdigimiz kapamam bahçelerde kullandigimiz çesitlerden 10-15 yil sonra bunlardan istedigimiz randimani alamamisiz ve bunlarin ekonomik degere kazandirilmasi anlaminda üstün vasifli çesitlerimizden bunlara asilama yaptik. Geçen yil da ayni projeyi uyguladik. Türkiye genelinde ise sanirim sadece bizim ilimizde uygulanmakta. Bu yil da bakanligimiz proje kapsaminda bize 125 bin lira ödenek ayirdi. Bizde ilçemizde vatandaslarimizin müracaatini aldik. Verimden düsmüs 1600 ceviz agacina yaklasik 5 binden fazla asi kalemi uyguladik."

Kaynak: AA