ABD, Antiviral Ilaç Programina 3 Milyar Dolar Harcayacak

ABD yönetimi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve gelecekteki virüs kaynakli diger salgin hastaliklarla mücadelede antiviral ilaçlar üretilmesi için 3 milyar dolarlik bütçe ayirdi.

ABD Ulusal Alerji Bulasici Hastaliklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, "Amerika Kurtarma Plani" olarak adlandirilan Kovid-19 Tesvik Paketi kapsaminda antiviral tedavilerin gelistirilmesi için ödenek ayrilacagini duyurdu.

Fauci, 3 milyar dolarlik yatirimin hem Kovid-19'a hem de diger virüs kaynakli hastaliklara karsi ilaç üretilmesini hedefledigini belirtti.

Programin Kovid-19'a karsi halihazirda umut veren bazi ilaçlarin klinik denemelerinin yürütülmesini hizlandiracagini vurgulayan Fauci, Kovid-19 disinda gelecekte salgina dönüsme potansiyeli tasiyan virüsler için de gelistirilecek ilaçlar için ödenek saglanacagini ifade etti.

Influenza, Hepatit C ve HIV gibi virüslerin yol açtigi hastaliklar çogu zaman ilaç yardimiyla tedavi edilebiliyor. Ancak Kovid-19 için bir yildan fazla süredir yürütülen çalismalara ragmen hastaligi sagaltabilen bir ilaç bulunamadi.

Öte yandan, Kovid-19'a karsi bagisiklik saglayacak asi gelistirme çabalarinda bir yildan kisa sürede sonuç alindi. Klinik denemelerde basari gösteren 8 asi, acil kullanim onaylariyla insanlar üzerinde uygulanmaya baslandi. Dünya genelinde 2,5 milyar dozdan fazla asi yapildi.

ABD hükümeti, asi gelistirme çalismalarina 18 milyar dolar yatirim yapmisti. Ön satin alma anlasmalariyla desteklenen 5 asi çalismasindan sonuç alinmisti. Kamu desteginin ilaç çalismalarina da olumlu etki yapmasi bekleniyor.

Kaynak: AA