Rize'de 88 Yasindaki Hasta 'Basparmak Anjiyografi' Operasyonuyla Sagligina Kavustu

Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Çiçek: 'Hastamiz bize son çare olarak tedavi ümidiyle geldi. Karadeniz Bölgesi'nde ilk defa uygulanan basparmak bölgesinden anjiyografi yöntemiyle hastayi hayatta tuttugumuz için mutluyuz'

Rize'de 88 Yasindaki Hasta 'Basparmak Anjiyografi' Operasyonuyla Sagligina Kavustu
Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesine basvuran ve çesitli rahatsizliklari olan hastanin anjiyosu, kasik veya el bilegi yerine basparmak bölgesinden yapildi.

Artvin'de yasayan 88 yasindaki Bektas Yilmaz, siddetli gögüs agrisi sikayetiyle basvurdugu hastaneden Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesine sevk edildi.

Kalbe giden ana damarinin tikali oldugu belirlenen Yilmaz, Prof. Dr. Yüksel Çiçek, Dr. Ögretim Üyesi Elif Ergül ve koroner anjiyografi ekibinin "basparmak anjiyografi" yöntemiyle gerçeklestirildigi basarili operasyonla sagligina kavustu.

Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi Tip Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Çiçek, hastanede gazetecilere yaptigi açiklamada, daha önce girtlak ve prostat kanseri nedeniyle tedavi gören Bektas Yilmaz'in, hastanelerinin acil servisine gögüs agrisi, genel durumunda kötülesmeyle basvurdugunu söyledi.

Tetkiklerde hastada, kalp damar tikanikligina ilaveten kemik iligi yetersizligi nedeniyle ciddi düzeyde kansizlik, kanda beyaz küre ve kanin pihtilasmasini saglayan hücre sayisinin düsüklügü, ayni zamanda böbrek yetmezligi bulgularini tespit ettiklerini belirten Çiçek, hasta ve yakinlarina bu riskli durumlari izah ettiklerini aktardi.

Çiçek, hastanin yasinin ileri olmasi ve birçok rahatsizliginin bulunmasini göz önünde bulundurarak anjiyosunu basparmak bölgesindeki "enfiye çukuru"nu kullanarak yapmaya karar verdiklerini ifade ederek, "Sol elin atar damarinin en uç kismi olan distal radial artere enfiye çukurundan giris yaparak kalbe giden tikali ana damari, tüm koroner anjiyografi ve stent islemini 25-30 dakika gibi kisa bir süre içinde basarili sekilde tamamladik ve hastamizin gögüs agrilarini gidererek konforlu bir sekilde yasamini sürdürmesine imkan saglamis olduk." dedi.

Basparmak yöntemiyle anjiyografi isleminin Türkiye'de yeni yeni bazi büyük merkezlerde yapilmaya baslandigini dile getiren Çiçek, "Hastamiz bize son çare olarak tedavi ümidiyle geldi. Karadeniz Bölgesi'nde ilk defa uygulanan basparmak bölgesinden anjiyografi yöntemiyle hastayi hayatta tuttugumuz için mutluyuz." ifadesini kullandi.

Çiçek, kasik veya el bilegi bölgesinden anjiyografi yerine kol ve eli besleyen atar damarin en uç kismi olan basparmak bölgesinden girilerek yapilmasinin birçok avantaji bulunduguna dikkati çekerek söyle konustu:

"Çogunlukla sol el basparmak bölgesinden yapilan bu anjiyografi yönteminde islem sirasinda hasta kolunu sol kasik bölgesine dogru normal durus pozisyonunda tutmakta, bu pozisyon hem hasta hem de doktor açisindan büyük konfor saglamaktadir. Özellikle kronik böbrek hastaligi olan hastalar için ilerde hemodiyaliz ihtiyaci olursa enfiye çukuru yaklasimi gelecekteki arterio-venöz fistül ihtiyaci yani diyaliz yapilacak damar bölgesi için gerekecek damari korumus olur. Ayrica enfiye çukuru yaklasimi, koroner arter baypas cerrahisi gereken hastalarda el bilek bölgesindeki atardamarin baypas için kullanilmasina imkan saglar. Islem sonrasi kanamanin durdurulmasi daha kolay, istenmeyen kanama ve sisliklerin olusmasi da çok daha azdir."

???????Kliniklerine bölge insaninin yani sira özellikle son zamanlarda Gürcistan basta olmak üzere yurt disindan da hasta geldigine isaret eden Çiçek, yaz döneminde de Istanbul basta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinden hasta basvurusu aldiklarini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA