Gelecegin Bilim Adamlari Canik'te Yetisiyor

Samsun’un Canik ilçesinde TÜBITAK tarafindan desteklenen ve Samsun ilini temsil eden tek bilim senligi olan “Canik Bilim Senligi” basladi.

Gelecegin Bilim Adamlari Canik'te Yetisiyor
TÜBITAK 4007 kodlu Bilim Senlikleri Destekleme Programi kapsaminda Canik Kuzey Yildizi Ortaokulu’nda gerçeklesen Bilim Senligi 16 Haziran Çarsamba günü ögretmen atölyeleriyle basladi.

Robotik kodlama, 3D yazici ile tasarim ve artirilmis gerçeklik uygulamalari gibi teknolojik birçok çalismanin yer aldigi senlige çok sayida çocuk ve genç katildi.

Atölye etkinlikleri içinde saglikli beslenme tabagi hazirlama, saglikli disler mutlu gülüsler, bitki dikimi, alternatif tarim teknikleri, temel kampçilik malzemeleri kullanma, 112 acil yardim, deprem çantasi hazirlama ve is güvenligi gibi etkinlikler eklenerek günlük hayattan kesitler sunuldu.

Engel Yok Atölyesi ile engelli bireylere yönelik etkinliklerin düzenlendigi senlikte, gençlerin engelli bireyleri daha iyi anlamalarinin hedeflendigi Empati Atölyesi de yer aldi. Sanat, müzik, spor atölyelerinin yaninda sergi alanina gelen planetaryum ile uzayi arastirmayi ve tanimayi hedefleyen astronomi etkinlikleri düzenlendi.

Etkinliklerde görevli proje ekibinde 55 atölye lideri, 55 rehber, 3 konusmaci, 1 proje yürütücüsü olmak üzere 124 kisi yer aldi.

Törenin açilis konusmasini gerçeklestiren Canik Bilim Senligi Proje yürütücüsü Mesüde Gülsah Dagdelen; bu etkinliklerle dünyayi anlama meraki içerisinde olan gençlerin bilimsel düsünme, arastirma yapma-bulma çabasini artirmayi hedeflediklerini belirtti.

Dagdelen, “Bu senlikler sayesinde bilimsel yöntemler kullanilarak uygulamali biçimde bilimsel arastirmalar yapmak ve bilimsel düsünmeyi gelistirmek amaçlanmistir” dedi.

Canik Ilçe Milli Egitim Müdürü Mustafa Uzunlar, senligin amacinin çocuklari ve gençleri erken yaslarda bilim fuarlariyla tanistirmak oldugunu söyledi.

Canik Bilim Senligi araciligiyla; bilim kültürü ve iletisimini toplumda yayginlastirmak, katilimcilara bilimsel bilgiyi ulastirmak; bilim ve teknoloji arasindaki etkilesimi etkinlikler yoluyla aktarmak hedeflenmektedir” diyen Ilçe Milli Egitim Müdürü Mustafa Uzunlar, çocuklara ve gençlere, bilimi yasayarak ögrenebilecekleri bu etkinliklerden doyasiya faydalanmalarini tavsiye etti. Basta Canik Kaymakami Mahmut Halal olmak üzere, projenin en büyük ortagi olarak nitelendirdigi Canik Belediye Baskani Ibrahim Sandikçi’ya sagladiklari katkilardan dolayi tesekkür ettigini belirten Canik Milli Egitim Müdürü Uzunlar, projeye katki saglayan Ondokuz Mayis Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Samsun Milli Egitim Müdürlügü ve diger kamu kurum ve kuruluslarina da tesekkür ettigini ifade etti.

Konusmasinda, senlige katilmaktan heyecan duydugunu belirten Canik Belediye Baskani Ibrahim Sandikçi, "Çocuklarimizin ufkunu açacak, vatandaslarimizi bilimle bulusturacak senligimizin açilisinda bulunmaktan son derece mutluluk duyuyorum. Senlik; zekâ oyunlari, gökyüzü gözlemleri, robotik kodlamalar, atölye çalismalari, bilim sovlari, söylesiler ve sergilerle dolu dolu geçti. Gelecegimizin teminati olan çocuklarimizin gözlerindeki pariltinin bizleri ne kadar mutlu ettigini anlatmak zor. Göreve basladigi andan itibaren Canik ilçemizin bilimle, sanatla, sporla aniliyor olmasina katki sunmaktan mutluluk duyuyorum. Çünkü bizim, gelecek nesilleri ihya etmek gibi ulvi bir derdimiz var” diye konustu.



“Canik’i marka ilçe haline getirmek için elimizden geleni yapiyoruz”

Bilim ve teknoloji alaninda da pek çok projeye destek verdiklerini ifade eden Baskan Sandikçi, ayrica sunlari söyledi:

Canik ilçemizi bilimde, sanatta, kültürde, sporda marka ilçe haline getirmek için var gücümüzle çalisiyoruz. Neden Canik ilçemizden de bir Selçuk Bayraktar çikmasin? Bütün derdimiz, bunun alt yapisini saglamaktir. Aramizda çok parlak, çok zeki yavrularimiz var. Yeter ki onlari dogru imkanlarla bulusturalim. Projeye destek saglayan tüm kurum ve kuruluslara tesekkür ederiz.”

Canik ilçesinde gerçeklesen projeden mutluluk duydugunu ifade eden Canik Kaymakami Mahmut Halal, projeye destek verenlere, ögrencileri tesvik eden veliler ve onlara öncülük eden ögretmenleri kutladigini belirtti.

Ögretmenlerin verdigi bu çabalarin buradan yetisecek bilim adamlarina çekirdek teskil edecegini söyledi.



3 gün boyunca devam etmesi planlanan bilim senligi; 48 atölye çalismasi, 2 sergi, 1 yarisma, 5 gezi ve 3 söylesi olmak üzere 111 farkli etkinlikten olusmaktadir. 22 Haziran’da ögrenci gezileriyle devam edecek senligin 23 Haziran’da ögretmen gezileriyle son bulacagi bildirildi.

Kaynak: İHA