Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez Sinop'ta Halka Hitap Etti Açiklamasi

'Maden de bizim doga da bizim. Dogaya, insana, çevreye saygili olmak kaydiyla yerin altindaki bu ekonomik varliklari yerin üstüne çikartacagiz' 'Her yil ortalama 40 milyar dolar civarinda enerji ürünleri ithalati yapiyor bu ülke. Insallah onu da azaltacagiz. Ekonomik olarak da çok daha güçlü ülke haline gelecegiz' 'Zonguldak Filyos'ta yaklasik 130 milyar metreküplük ilave kesifle birlikte 540 milyar metreküplük dogal gazin kesfini yaptik. Bunu insallah Cumhuriyetimizin 100. yilinda karaya çikartacagiz'

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez Sinop'ta Halka Hitap Etti Açiklamasi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, "Maden de bizim doga da bizim. Dogaya, insana, çevreye saygili olmak kaydiyla yerin altindaki bu ekonomik varliklari yerin üstüne çikartacagiz." dedi.

Sinop temaslari kapsaminda Boyabat Belediye Baskanligini ziyaret eden Bakan Dönmez, Belediye önünde vatandaslara hitap etti.

Dönmez, gittikleri bazi yerlerde "madenciligi istemiyoruz" denildigini ve protestolarla karsilastiklarina isaret ederek sunlari dile getirdi:

"Maalesef burada da bazi marjinal gruplar, bazi muhalif gruplarin da bu ise öncülük ettiginin farkindayiz. Madenciligin gelistigi bir sehirde, muhalefet milletvekilleri bile 'Madencilik gelissin, istihdam artsin' talebi ile gelirken ayni partinin bir baska ilinde o milletvekili, 'Biz burada madencilik istemiyoruz' diye karsi duruslarin sözcülügünü yapiyor. Maden de bizim doga da bizim. Dogaya, insana, çevreye saygili olmak kaydiyla yerin altindaki bu ekonomik varliklari yerin üstüne çikartacagiz. Madeni sadece tas topraktan ibaret görmeyin her sey de madencilik sektörünün faaliyetlerinin bir sonucu. Türkiye hamdolsun bu konudaki üretimini artirarak devam ediyor. Birtakim karsi duruslar olsa da biz dogru bildigimiz yoldan sapmayacagiz. Her yil ortalama 4 ile 5 milyar dolar arasinda madencilik ürünü ihracatimiz var. Buna karsilik bunun iki kati da ithalatimiz var."

Dogal gazi vatandaslara ulastirdiklarini ancak bugüne kadar dogal gazi ülkenin kendi kaynaklarindan yeteri kadar üretemediklerini belirten Dönmez, çaba, arastirma ve aramalara ragmen toplam dogal gaz talebinin yüzde 1 ila 2'sini karsilayabildiklerine dikkati çekti.

Dogal gaz açigini kapatmak için ithalat yaptiklarini vurgulayan Dönmez, "Ama hamdolsun, Rabbim nasip etti. Fazla uzakta degil, siz Karadeniz evlatlarisiniz, Sinop'a dogru da geliyoruz. Birkaç hafta önce Zonguldak Filyos'ta yaklasik 130 milyar metreküplük ilave kesifle birlikte 540 milyar metreküplük dogal gazin kesfini yaptik. Bunu insallah Cumhuriyetimizin 100. yilinda sisteme entegre edecegiz yani karaya çikartacagiz, denizin altindan, suyun altindan borulari çekecegiz. Sonra da sizin kullaniminiza sunmus olacagiz. Insallah, o zaman kendi gazinizin keyfiyle belki çok daha mutlu olacaksiniz." diye konustu.

Güçlü Türkiye olabilmek için basta enerji olmak üzere ülkenin bagimsizligini güçlendirecek hamlelere, projelere ihtiyaç oldugunu söyleyen Bakan Dönmez, "Her yil ortalama 40 milyar dolar civarinda enerji ürünleri ithalati yapiyor bu ülke. Insallah onu da azaltacagiz. Ekonomik olarak da çok daha güçlü ülke haline gelecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

- Bakan Dönmez dogal gaza kavusan aile ile çay içti

Bakan Dönmez, konusmasinin ardindan Cami Kebir Mahallesi'nde dogal gaza kavusan Bayram ve Zeliha Daldal çiftinin evini ziyaret etti.

Ailenin çardaginda ikramlari kabul eden Dönmez ve beraberindekiler, dogal gaz kullanilarak demlenen çayi yudumladi.

Bayram Daldal, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Bakan Dönmez'e tesekkür etti.

Odun ve kömürden kurtulduklarini söyleyen Daldal, "Kömürün pisligi, eve çikarmasi, indirmesi zordu. Simdi dügmeye basiyorsun, gaz yaniyor. Tüp bitti derdi yok. Bakanimizin geleceginden haberimiz yoktu. Hazirliksizdik. Dogal gazla ilk çayi içtik. Çok da memnun oldu. Allah razi olsun. Buralari da begendi. Çok güzel oldu." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA