Çin'de Kisirlik Orani Artiyor

Çin'de dogumlarin ve dogurganlik oraninin azalmasinin yaninda kisirlik oraninin da arttigi bildirildi.

South China Morning Post'un haberine göre, Çin'in önde gelen üreme sagligi uzmanlarindan, Pekin Üniversitesi 3 Nolu Hastanesi Bashekimi Çiao Cie öncülügünde yürütülen arastirmanin sonuçlari, ülkedeki her 5,6 çiftten birinin bebek sahibi olamadigini ortaya koydu.

Bir yildan fazla korumasiz cinsel iliskide bulunduklari halde bebek sahibi olmayan çiftlerin "kisir" olarak tanimlandigi arastirmanin bulgularina göre, ülkede 2007'de yüzde 12 olan kisirlik orani 2020'de yüzde 18'e çikti.

Sonuçlari tip dergisi "The Lancet"te yayimlanan arastirmada, Çin'de uzun yillar devam eden çocuk sahibi olma kisitlamasina dayali aile planlama politikasi nedeniyle kisirlik sorununun önemsenmedigine dikkat çekildi.

Arastirmacilar, çocuk sahibi olma kisitlamalari gevsetilse de sanayilesme ve kentlesmenin getirdigi hayat sartlarinin genç yetiskinleri çocuk yapma planlarini ertelemeye zorladigi ve bu yüzden orta yasli yetiskinlerde kisirlik sorununa daha fazla rastlandigi belirtildi.

Ciangsu eyaleti Siyasi Danisma Kurulu Üyesi Sun Si, bu yilin basinda, 2016'da ülkenin farkli bölgelerinde yüzde 12,5 ile yüzde 15 arasinda degisen kisirlik oranlarindan hareketle 2025'te kisirlik oraninin ülke genelinde yüzde 18'e çikacagi tahmininde bulunmustu.

Çiao ve meslektaslarinin bulgulari, söz konusu orana beklenildiginden daha erken ulasildigini gösteriyor.

- Dogumlar ve dogurganlik azaliyor

Çin'de 2020 sonunda düzenlenen 10 yillik nüfus sayimi sonuçlarina göre, Çin nüfusu 2010-2020 yillarinda yillik ortalama binde 5,3 artisla yaklasik 72 milyon arttigini ortaya koymustu. Nüfus artis hizi, önceki 10 yila göre binde 0,4 azaldi.

Ülkede 2020'de yaklasik 12 milyon bebek dünyaya gelirken dogumlar önceki yila göre yüzde 18 azalmisti.

Kadin basina dogum orani 2010'da 1,6 iken, 2020'de ise 1,3'e gerilemisti. Dogurganlik orani, uzun yillardir nüfusun yenilenmesi için gereken 2,1 oraninin altinda kaliyor.

Tüm bu göstergeler, Çin nüfusun azalma ve yaslanma yönelimine girdiginin isareti olarak yorumlaniyor.

Çin, nüfus artis hizindaki yavaslama ve azalan dogum sayilari nedeniyle 1980'den beri nüfus artisini dizginlemek amaciyla uygulanan çocuk sahibi olma kisitlamasini esnetme yolunda yeni adimlar atiyor.

Iktidardaki Çin Komünist Partisinin Merkez Komitesi Politbürosu, 31 Mayis'ta yaptigi toplantida, Çinli ailelere en fazla iki çocuk hakki taniyan resmi politikayi terk ederek "üçüncü çocuga sahip olmak isteyen çiftleri destekleme" karari almisti.

- Kisirlik küresel olarak da artiyor

Öte yandan kisirlik yalnizca Çin'de görülen bir problem degil. ABD'li danismanlik sirketi Frost & Sullivan'in hazirladigi raporda 1997'de yüzde 11 olan küresel kisirlik oraninin 2018'de yüzde 15,4'e kadar çiktigi bildirilmisti. Raporda ilk çocuk sahibi olma yasinin ilerlemesi, sagliksiz yasam tarzlarinin yayginlasmasi ve çevre kirliligi kisirligin artisinin sebepleri arasinda sayilmisti.

Kaynak: AA