Anayasa Mahkemesi, Resmi Gazete'nin Içerigi Ve Yayimlanmasina Iliskin Kararnamenin Iptal Istemini Reddetti

Anayasa Mahkemesi, Resmi Gazete'nin sadece "lüzum görüldügünde" basili olarak yayimlanmasini ve meslek kuruluslari tarafindan Resmi Gazete'de yayimlanmak üzere gönderilen yönetmelik, teblig ve diger düzenleyici idari islemlerin uygun görülmemesi halinde iadesini öngören cumhurbaskanligi kararnamesinin iptal istemini reddetti.

Resmi Gazete'de yer alan karara göre, CHP, 30479 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan Resmi Gazete Hakkinda Cumhurbaskanligi Kararnamesi'nin 2 ve 6'nci maddesindeki bazi hükümlerin anayasaya aykiri oldugu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine basvurdu.

Basvuruda, söz konusu kararnamenin 2'nci maddesinde Resmi Gazete'nin internet ortaminda yayimlanmasinin esas oldugunun belirtildigi, "lüzum görüldügü takdirde" ifadesiyle de ihtiyaç duyulan sayida basilarak yayimlanmasinin hüküm altina alindigi belirtildi. Herkesi ilgilendiren konularda internetten erisimde yasanabilecek teknik aksakliklarda ve internet kullanicisi olunmamasi halinde Resmi Gazete'ye erisimin mümkün olmayacagi ileri sürülen basvuruda, ilgili maddenin iptali istendi.

Iptali istenen 6'nci maddede ise üniversiteler ile kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari tarafindan Resmi Gazete'de yayimlanmak üzere gönderilen yönetmelik, teblig ve diger düzenleyici idari islemlerin, anayasa ve mevzuata uygunlugunun inceleneceginin, uygun bulunmayan veya hukuka aykiriligi tespit edilen taslaklarin ise kuruma iadesine karar verilebileceginin ifade edildigi belirtildi. Söz konusu maddeye iliskin iptal isteminde, hukuka uygunluk yönünden cumhurbaskanliginca incelenmesinin yürütmenin yargi organinin yerine geçerek, özerk kurumlar üzerinde yargisal denetim yetkisi kullanmasina neden olacagi ileri sürüldü.

Basvuruyu degerlendiren Anayasa Mahkemesi, her iki kuralin da anayasaya uygun olduguna ve iptal istemlerinin reddine hükmetti.

- Mahkeme kararindan

Yüksek Mahkemenin kararinda, kararnamenin 2'nci maddesiyle yürütme yetkisine sahip bir konunun düzenlendigi, anayasanin cumhurbaskanligi kararnamesiyle düzenlenmesi yasaklanan bölümlerinde yer alan temel haklar, kisi haklari ve ödevleriyle siyasi haklar ve ödevler ile ilgili herhangi bir düzenlemeyi de içermedigi ifade edildi.

Anayasada Resmi Gazete'nin yayimina iliskin usul ve esaslarin kanunla düzenlenecegine dair herhangi bir hüküm yer almadigi belirtilen kararda, Resmi Gazete'nin internet ortamindaki haline hukuki geçerlilik tanindigi ve basili ortamda yayimlanmasinin zorunlu tutulmadigi aktarildi.

Resmi Gazete'nin her durumda internet ortaminda yayiminin öngörülmesinin gözetilerek hukuki belirlilik ve güvenlik ilkeleri çerçevesinde önem tasiyan konulardan biri olan erisilebilirligin saglandiginin açik oldugu kaydedilen kararda, "Kuralla Resmi Gazete'nin basili ortamda da yayiminin yalnizca lüzum görüldügü durum ile sinirli tutulmasi suretiyle kamu kaynaklarindan tasarruf edilmesi ve çevrenin korunmasi amaçlanmistir. Bu yönüyle kuralin kamu yarari disinda baska bir amaç güttügü söylenemez." ifadesine yer verildi.

Anayasa Mahkemesinin, iptali istenen 6'nci maddeye iliskin tespitlerinde ise Resmi Gazete'de yayimlanmasi için gönderilen yönetmelik, teblig ve diger düzenleyici idari islemler hakkinda yapilacak incelemeye iliskin herhangi bir kanuni düzenlemenin varliginin tespit edilemedigi, söz konusu kuralin kanunda açikça düzenlenen bir konuya iliskin olmadigi kaydedildi.

Kararda, dava konusu kuralda incelemeye ve iadeye konu islemlerin neler oldugu ve hangi kurumlar tarafindan gönderilenlerin bu kapsamda yer aldigi açikça belirtildigi anlatildi.

Iptali istenen 6'nci maddeyle ilgili düzenleyici islemler üzerinde yapilacak incelemenin kapsami, içerigi ve incelemeyi yapacak makamin belirtildigine isaret edilerek, "Bu inceleme neticesinde Cumhurbaskani programi ile kalkinma plan ve programlarina uygun bulunmayan düzenleyici idari islemlerin kurumuna iade edilecegi hükme baglanmak suretiyle kuralin sinirlari çizilmistir." tespiti yapildi.

Kaynak: AA