Alanya'da Kent Arsivi Projesi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ve Alanya Belediyesi is birligi ile “Kent Arsivi Projesi” hayata geçirildi.

Alanya'da Kent Arsivi Projesi
Alanya kent tarihine isik tutmak ve akademisyenler ile arastirmacilarin faydalanmasi adina Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) tarafindan Cumhurbaskanligi Osmanli Arsivinden Alanya ile ilgili temin edilen belgeler, ALKÜ is birliginde Alanya Belediyesi tarafindan hayata geçirilecek olan “Alanya Kent Arsivi” Projesi ile hayat buluyor.

Alanya ile ilgili 106 bin belge arsivde yer alacak

Cumhurbaskanligi Osmanli Arsivi’nden alinan ve 106 bin görüntüden olusan belgeler ile defterler katalogunun, gerekli izinlerin alinmasindan sonra proje kapsaminda Alanya Belediyesi tarafindan tahsis edilen binaya teslim edilmesi planlaniyor. Proje kapsaminda, Alanya Belediyesinde bir araya gelen ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan ile Alanya Belediye Baskani Âdem Murat Yücel, projenin hayat bulmasi için Alanya Kent Arsivi projesinin protokolünü imzaladi. Protokole töreninde ALKÜ Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Can Tansel Tugcu, Prof. Dr. Erdogan Aslan, Prof. Dr. Özgür Kasim Aydemir ve ALKÜ Egitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Egitimi Anabilim Dali Mehmet Ak’ta hazir bulundu.

Belgeler zengin bilgiler içeriyor

Alanya’ya kazandirilan belgelerin, yöre ile ilgili yapilacak olan arastirmalarda zengin bir arsiv niteligi tasidigini ifade eden Rektör Kalan, “Alaiye Sancagi ile ilgili belge ve defterlerden olusan külliyatin çesitli fon kodlari içerisinde kayitli zengin bir içerikten olusuyor. Belgelerde Payitaht’ta divan toplantilarinda müzakere edilen iç ve dis meselelere ait siyasi, askeri, içtimai ve iktisadi kararlarin kaydedildigi Mühimme defterleri basta olmak üzere timar, gümrük, maliye, nüfus, vakif gibi çesitli kayitlari içeren Ruznamçe defterleri, Maliyeden Müdevver defterler, Maliye defterleri, Maliye Varidat defterleri, Maliye Varidat Temettuât defterleri, Maliye Ceride defterleri, Basmuhasebe defterleri, Evkaf defterleri, Nüfus defterleri, Tahrir defterleri, Ahkâm defterleri, Kamil Kepeci defterleri içerisinde yer alan hükümler Alaiye Sancaginin sosyo-ekonomik durumunu aydinlatan zengin bilgiler içermektedir” diye konustu.



Baskan yücel’e tesekkür

Konusmasinin devaminda Rektör Kalan “Alanya’miz için bu önemli belgelere sahip çikan Alanya Belediye Baskanimiz Sayin Adem Murat Yücel’e çok tesekkür ederim. Kendisi çok kiymetli bir ise imza atmistir. Bu belgelere yer tahsisi yapmak demek Alanya tarihine sahip çikmak demektir. Bu vesileyle Alanya Belediye Baskani Adem Murat Yücel ile Belediye çalisanlarina, belgelerimizi toplama ve tasnif çalismalarini yürüten Prof. Dr. Mehmet Ak’a, kurumlarimizin degerli yöneticileri ve çalisanlarina bir kez daha çok tesekkür ederim” diye konustu.



"Üniversitelerimiz bize yol gösteriyor"

Güzel bir vesileyle bir araya gelmekten mutluluk duydugunu ifade eden Baska Yücel, “Bizler gelecege isik tutan her projeyi aydinlatmak için elimizden geleni yapiyoruz. Biz yerel yöneticiler sehirde yapmasi gereken hasil isler disinda bu bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel yasantisini, sagliginda, egitiminde oldugu gibi bizi biz yapan degerleri korumak, onlari yasamak ve yasatmak için olaganüstü çalismalara giriyoruz. Bu tür çalismalarimizda da üniversitelerimiz bizlere yol gösteriyor. Sehrimizin her yönüyle vizyon ve misyonuna, degisim ve gelisimine çok katki veriyorlar. Bugün de Kent Arsivimizin olusturulmasiyla ilgili Üniversitemizle is birligi çalismalarimiz neticesinde Herbaryum Müzemizin üst katinda kent arsivimizi olusturduk. Cumhurbaskanligi arsivinden Osmanli döneminden bu yana Alanya’miz ile ilgili 106 bin belgeyi orada toparladik. Böylece geçmisimizin isiginda gelecegimizin planlamasinda bize yol gösterecek olan bir çalisma oldugunu düsünüyorum. Bu projede basta sayin Rektörümüze, rektör yardimcilarimiza ve Prof. Dr. Mehmet Ak olmak üzere emegi geçen herkese sahsim ve bölge halkimiz adina çok tesekkür ediyorum. Alanya’miza hayirli ve ugurlu olsun” dedi.

Kaynak: İHA