110 Yillik Okulun Satilacagini Duyan Mahalleli Ve Veliler Okula Kostu

DÜZCE – Düzce’nin Serefiye Mahallesi’nde bulunan Ismet Pasa Ortaokulu, arsasi ile beraber ihale ile satisa çikartildi. Ihale sartlarini duyan mahalle sakinleri ve okulda ögrencileri bulunan veliler okulun önünde bir araya gelerek okulun satisina tepki gösterdi.

110 Yillik Okulun Satilacagini Duyan Mahalleli Ve Veliler Okula Kostu
Düzce’nin Serefiye Mahallesi’nde 1911 yilinda kurulan ve binlerce ögrenciyi mezun eden 110 yillik Ismetpasa Ortaokulu, ikili egitim sistemi ile egitim veren Düzce’deki tek kurulus olunca Il Özel Idaresi tarafindan baska bir binaya tasinmasi ve arazinin satilmasi gündeme geldi. Yapilan plan degisikligi sonrasinda arsa ihale usulü ile satisa çikartilmasi kararlastirildi. Yapilan plan degisikligi sonrasinda arsa ihale usulü ile satisa çikartilmasi kararlastirildi. Okul önünde bir araya gelen Okul Aile Birligi ve Serefiye Mahallesi sakinleri, 110 yillik bir tarihe sahip olan okulun yikilmamasi ve arsasinin ranta dönüstürülmemesini dile getirerek, “Düzce Valisi Cevdet Atay ve Düzce Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü’den destek bekliyoruz” dediler.

“Tarihi hafiza zarar görecek”

Satis isleminin Düzce’nin tarihi hafizasina zarar verecegini kaydeden Düzce Belediyesi’nin eski meclis üyesi Irfan Dursun, “Okulumuz henüz Cumhuriyet ilan edilmeden 1911 yilinda egitim ögretim hayatina baslamis, günümüze kadar gelmistir. Sehrimizin faaliyette olan en eski okuludur. Binlerce mezun vermis ve her daim adindan basariyla söz ettirmistir. Okulun mezunlari hem sehrimize hem de ülkemize bir çok hizmetler vermistir. Ismetpasa Ortaokulu bir tarih ve bir çinardir. Bu kentin bellegi ve anilaridir. Simdilerde söz konusu okul yikilmak istenmektedir. Sadece yikilmakta degil arsasi satilarak bu tarihi kimlik tamamen yok edilecektir" dedi.



Mahalleli satistan haberdar degil

Mahallelinin satis kararindan haberdar olmadigini söyleyen Dursun, “Peki süreç nasil islemistir. Önce Milli Egitim Müdürlügü tapu sahibi olan Özel Idare’ye mevcut okulun yetersiz oldugunu bildirmistir. Il Genel Meclisi düsünmüs, buradan nasil en büyük rant elde edilir diye tartismis ve sonunda her zaman oldugu gibi imar plani degisikligi akillarinda bir lamba gibi yanmistir. Yine imar plani ranta kurban olacaktir. Çözüm imar planinda parsel tahsisini egitim alanindan ticaret alanina dönüstürmek olmustur. Peki bu degisikligi kim yapacak? Kentin insanlarinin seçmis oldugu Belediye Meclisi üyeleri. Hoop plan tadilati hazir. Artik egitim alani gitmis yerine balli bir ticaret alani gelmis. Her sey hazir. Arsanin degeri katlanarak artmis, satisa hazir hale gelmistir. Oysa ki okulun gerçek sahiplerinin haberi yok, velilerin haberi yok, mahalle sakinlerinin haberi yok. Mahalle yöneticisi olarak seçilen muhtarin da haberi yok. Okulda görevli ögretmen arkadaslarimizin da haberi yok. Nereden ögreniyoruz, her zaman halkin destekçisi olan emekçi kardeslerimizden, asin mensubu arkadaslardan ögreniyoruz. Bu vesile ile kendilerine tesekkürlerimi sunuyorum” diye konustu.



Oldu bittiye mi getirilmek istendi

Sorumlulara, satisin oldu bittiye getirilmek istenip istenmedigini soran Dursun, “Yetkililere su sorulari somak istiyoruz; Milli Egitim Müdürlügü bu okulun tarihi sürecini biliyor mu? Bu karari almadan yüzlerce velisi olan okul aile birligi ile istisare etmek hiç mi akliniza gelmedi? Bu olayi oldu bittiye mi getireceginizi saniyorsunuz? Tasinilacak binayi hazir hale getirmeden ögrencilere geçici dersliklerde mi egitim verilecek? Egitim kalitesi ne olacak? Ögrencilerin ve velilerin umutlarini, beklentilerini, hedeflerini hiç düsündünüz mü?” seklinde konustu.



Mahallelinin sesine kulak verin

Vali Cevdet Atay ve Belediye Baskani Faruk Özlü’den mahallenin sesine kulak vermelerini isteyen Dursun, “Düzce belediye Baskanimiz sayin Faruk Özlü bey, lütfen plan tadilatini tekrar meclisiniz ile birlikte degerlendirin. Kamuya ait bir kullanimi ranta dönüstürmeyin. Zaten sikismis olan kent merkezine daha fazla yogunluk eklemeyin. Sizin bu konudaki hassasiyetinizi biliyoruz. Söz konusu parselde imar planinda egitim alani tahsisini tekrar geri getirin. Il Genel Meclis baskan ve üyeleri, bu arsayi satmayin. Ihaleden vazgeçin. Egitim yuvasinin yerine yeni bir büyük is merkezi yapilmasina sebep olmayin. Ranti degil halki düsünün. Sayin Valimiz Cevdet Atay, bu halkin sesine kulak verin” ifadelerini kullandi.

Her türlü hukuki yola basvuracagiz

Dursun, mahalleli olarak satisin önüne geçmek için her türlü hukuki yola basvuracaklarini vurgulayarak sözlerini söyle sürdürdü: "Ismetpasa Ortaokulu binasinin yikilmasina karsiyiz. Ögrencilerin dagitilarak geçici binalarda egitim almalarini ve dolayisiyla egitim kalitesinin düsmesini kabul etmiyoruz. Söz konusu arsanin imar planinda ticaret alanina dönüstürülerek isyeri binasi yapilacak olmasina itiraz ediyoruz. Arsanin satilmasina karsiyiz. Taleplerimizin karsilanmasini yerel idarecilerimizden bekliyoruz. Aksi takdirde her türlü hukuki haklarimizi ve sivil farkindaligimizi kullanarak netice alincaya kadar bu kentin gelecegine sahip çikmak adina haklarimizi aramaya devam edecegiz."

Okulun önünde kurulan imza standi ile veliler ve mahalle sakinlerinden imza toplanirken, kalabalik olaysiz bir sekilde açiklamanin ardindan okul önünden ayrildi.
Kaynak: İHA