Kazakistan, Aral Gölü'nün Kurumus Olan 1,1 Milyon Hektarlik Alanini Agaçlandiracak

Kazakistan Çevre Bakani Magzum Mirzagaliyev, 10 yil içinde Aral Gölü'nün 1,1 milyon hektarlik kuruyan alanini agaçlandiracaklarini bildirdi.

Mirzagaliyev, gazetecilere yaptigi açiklamada, Aral Gölü'nün Kazakistan tarafinda 2,2 milyon hektarlik kurumus alan bulundugunu söyledi.

Aral Gölü'nün ülkesi tarafindaki 195 bin hektar kurumus alanini 1990'dan bu yana agaçlandirdiklarini aktaran Mirzagaliyev, "2021-2030 yillarinda Aral Gölü'nün ülkemiz sinirlari içindeki kurumus olan 1,1 milyon hektarlik alanina agaç dikmeyi planliyoruz." dedi.

Bakan Mirzagaliyev, söz konusu alana Orta Asya bozkirina özgü ve kökleriyle 10 tona kadar topragi tutabilen saksaul agaci dikeceklerini, böylece kurumus Aral Gölü'nden kaynaklanan ve ülkenin güney eyaletlerinde sikça görülen kum firtinalarinin da önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Özbekistan ile Kazakistan sinirinda bulunan Aral Gölü, 1960'larda Sovyet yönetiminin göle su veren bölgedeki iki nehrin suyunu pamuk ve pirinç tarlalarina yönlendirmesi nedeniyle kurumaya baslamisti.

Kaynak: AA