Kas'ta Su Alti Müzesi Gün Sayiyor

Antalya’nin Kas ilçesinde hayata geçirilecek su alti sanat ve kültür parki ile ilgili bilgilendirme toplantisi gerçeklestirildi. Su alti sanat parkinda sergilenecek olan ve önümüzdeki günlerde limanda sergisi yapilacak eserler arasinda 20 Pegasus ati, 20 sütun, 1 Poseidon heykeli, 1 Simera heykeli, 16 Nereid heykeli, 600 adet 6 çesit amfora bulunuyor.

Kas'ta Su Alti Müzesi Gün Sayiyor
Kas Belediyesi’nde düzenlenen toplantida konusan Kaymakam Saban Arda Yazici, Likya Kas Su Alti Sanat ve Kültür Parki’nin dünya ölçeginde önemli bir proje olduguna dikkat çekerek, eko turizm faaliyetleri için bir alt yapi olusturacagini söyledi.



Projenin kamu kuruluslari ve bilim adamlarinca çok düsünülerek ve emek harcanarak hazirlandigini aktaran Kaymakam Yazici, “Yaklasik 4 yil önce ortaya atilmis proje, insallah önümüzdeki aylarda nihayete erecek. Kas Kaymakamligimiz ve Belediyemiz eliyle Bati Antalya Kalkinma Ajansi (BAKA) ve Deniz Ticaret Odasiyla birlikte Limanagzi Fener bölgesinde hayata geçirilecek” dedi.

Dalis noktalari bakimindan Antalya’nin en zengin florasina sahip Kas açiklarinda Likya medeniyetini canlandiran heykellerle bir su alti parki olusturulacagini anlatan Kaymakam Yazici, “Ilçemiz, dünyanin en önemli alternatif turizm mekanlari arasinda. Biz bu projeyle buna mühür vurmak istiyoruz. Turizm faaliyetlerini dalis odakli gelistirmeyi amaçliyoruz. Üzerinde yasadigimiz bu topraklarin, Likya medeniyetinin tanitilmasini ve bölgeye ticari anlamda katki sunmasini hedefliyoruz” diye konustu.

Projeye de deginen Kaymakam Yazici, “Eserler temin edildi. Su alti sanat parkinda sergilenecek. Eserlerin önümüzdeki günlerde limanda sergisi yapilacak. Tüm vatandaslar bunlari görebilecek. 20 Pegasus ati, 20 sütun, 1 Poseidon heykeli, 1 Simera heykeli, 16 Nereid heykeli, 600 adet 6 çesit amfora su alti sanat parkinda sergilenecek” ifadelerini kullandi. Yazici, yaptiklari toplantiyla bundan sonraki yol haritasini belirleyeceklerini, projeyi dünyaya tanitmak istediklerini belirtti.



"Sürdürülebilir turizm daha ileri tasinacak"

Belediye Baskani Mutlu Ulutas da Kas’ta su altinda Likya ve Anadolu uygarliklari eserlerinin sergilenmesinin önem tasidigini vurguladi. Bu projeyle Kas’in sürdürülebilir turizminin daha da ileriye tasinacagini düsündügünü kaydeden Baskan Ulutas, “Dünyada da sayili dalis noktalarindan bir tanesi haline gelecegiz. Kas, zaten dünyada önemli bir dalis noktasi. Bu çalismayla da rakiplerinin bir adim daha önüne geçecegi kanaatindeyim. Ayni zamanda bu çalisma dalis turizminin tanitilmasi, tüm kesimlere sevdirilmesi, herkese ögretilmesi, yayginlastirilmasi açisindan önemli. Denizlerimiz çok kiymetli, önemli ve bir farkindalik. Bu çalismanin hem Kas’in tanitimina hem de dalis turizmine faydali olmasini temenni ediyorum” dedi.

Patara Kazi Baskani Prof. Dr. Havva Iskan Isik ise içinde bulunduklari Likya cografyasinin son derece kadim bir uygarligi temsil ettigini hatirlatarak, “Kendi kültürel mirasimiza dikkat çekmemiz gerekiyor. Bizim istedigimiz Kas ilçesinin dogal mirasina yönelik bir farklilik olusturmak. Su alti parki Kas’in tarihini, mitolojisini dile getiriyor. Likya uygarligina atifta bulunuyor. Kas su alti varligi, Kas’in kaçirilmis mirasini geri istiyor” seklinde konustu.

Toplantiya dalis okullarinin temsilcileri de katildi.

Kaynak: İHA