'Hamle' Programi Meyvelerini Veriyor

Teknoloji Odakli Sanayi Hamlesi Programi kapsaminda, Türkiye'de daha önce üretilmeyen ve yüksek cari açik verilen servo motorlarin gelistirilmesi konusunda destek alan WAT Motor, ilk prototipleri üretti Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, WAT Motor'a gerçeklestirdigi ziyarette, sene sonundan önce seri üretim müjdesi verdi Varank: 'Hassas servo motorlari Türkiye'de üreterek yurt disina cari açik vermeyecegiz'.

???????Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, yüksek cari açik verilen endüstriyel servo motorlari yerli olarak gelistiren WAT Motor'u ziyaret etti. Sene sonundan önce seri üretim müjdesi veren Varank, "Hassas servo motorlari Türkiye'de üreterek yurt disina cari açik vermeyecegiz." dedi.

Türkiye’nin teknoloji düzeyi yüksek alanlarda cari açik verdigi ürünleri yerlilestirme hedefiyle yola çikan Teknoloji Odakli Sanayi Hamlesi Programi meyvelerini veriyor. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in ilan ettigi programin ilk çagrisi olan makine sektöründe desteklenecek isletmeler arasinda yer alan WAT Motor, ilk endüstriyel servo motor prototiplerini üretti.

Bakan Varank, Tekirdag'in Kapakli ilçesindeki Çerkezköy OSB'de bulunan WAT Motor fabrikasini ziyaret etti. Varank'a ziyaretinde Tekirdag Valisi Aziz Yildirim, AK Parti Tekirdag Milletvekili Mustafa Yel, AK Parti Tekirdag Il Baskani Mestan Özcan, Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Sahin, Kapakli Belediye Baskani Mustafa Çetin, Trakya Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Mahmut Sahin ve Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Baskani Eyüp Sözdinler eslik etti.

WAT Motor hakkinda sirket yetkililerinden bilgi alan Varank, sirketin beyaz esya ve endüstriyel elektrik motorlari konusundaki çalismalariyla, elektrik motoru ve güç elektronigi basliklarinda savunma sanayisi, endüstriyel hareket kontrol sistemleri ve e-mobilite alanlarindaki yüksek teknoloji içeren çalismalarini yerinde inceledi.

Varank, ziyaretine iliskin AA muhabirine, firmanin elektrikli motor üretiminde Türkiye'nin köklü firmalarindan biri olduguna isaret ederek, "WAT Motor, elektrikli, endüstriyel ve servo motorlarin üretimini gerçeklestiriyor. Beyaz esya küçük ev aletleri motorlariyla birlikte büyük, endüstride kullanilan yüksek kapasiteli motorlari da üretebiliyor." diye konustu.

- "Ar-Ge de yapiyor"

Dünyada elektrikli motorlarin günden güne talebinin arttigina dikkati çeken Varank, "Ayni zamanda daha verimli elektrikli motorlarin üretilmesiyle ilgili büyük bir gayret de su anda devam ediyor. WAT Motor da hem elektrikli motor üretebilen ama ayni zamanda bu alanda Ar-Ge faaliyetleri yürüten bir firmamiz." ifadelerini kullandi.

Varank, WAT Motor'un Türkiye’de daha önce üretilmeyen, tamami yurt disindan getirilen yüksek kapasiteli hassas servo motorlar ve bunlarin sürücülerinin üretimiyle ilgili Hamle Programi kapsaminda destek aldigini hatirlatarak, "O üretimlerin de ilk prototiplerini burada gördük." dedi.

Elektrikli ve servo motorlarin savunma sanayisinde de yaygin bir sekilde kullanildigini belirten Varank, "WAT Motor da hem hassas endüstriyel aletlerde kullanilan servo motorlarin üretimi hem de savunma sanayisinde yüksek güç gerektiren, stabilizasyon sistemlerinde kullanilan servo motorlari gelistirdi, üretimini yapiyor." diye konustu.

- "Söz sahibi olacagiz"

Varank, fabrikanin geçen yil 20 milyon dolar ihracat yaptigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Pazarin büyümesi, yeni ürünlerin piyasaya çikmasiyla 30 milyon dolar ihracati hedefliyor. Türkiye'nin katma degerli üretimle büyümesini istiyoruz. WAT Motor gibi firmalarimiz da hem verimli motor üretimi hem de elektrikli motorlarda yeni teknolojilerin kullanimiyla çok daha katma degerli ürünleri piyasaya sürmeye basladi. Insallah önümüzdeki dönemde böyle firmalarimizin basarilariyla daha fazla gurur duyacagiz."

Varank, elektrik motorlarinin ulasim sektöründe de kullanilmaya basladigini belirterek, "Sadece otomobillerde degil, deniz araçlarinda da farkli araçlarda da yüksek kapasiteli verimli elektrikli motorlari kullaniliyor. Bu alanda firmalarimizin gelistirdigi kabiliyetlerle dünyada çok daha fazla söz sahibi olan, dünyadaki pazardan çok daha fazla pay alan bir ülke konumuna gelecegiz." dedi.

Japonya ve Almanya'nin yerlilestirilen ürünün muadillerini Türkiye'ye sattigina isaret eden Varank, "Çok ciddi ithalat yaptigimiz ürünler. Ama insallah buradaki projenin basarili olmasiyla birlikte sene sonundan önce seri üretime geçmis olabilecegiz. Bu sayede de böyle hassas servo motorlari Türkiye'de üreterek yurt disina cari açik vermeyecegiz." diye konustu.

- "Bu sene satisa baslayacagiz"

WAT Genel Müdürü Oguzhan Öztürk, yüksek katma degerli kontrol edilebilen servo motorlari üretmek için Hamle Programi kapsaminda destek aldiklarina dikkati çekerek, "Savunma sanayisindeki servo motorlarin ticari olarak satisina basladik. Bu sene insallah endüstriyel gelistirdigimiz servo motorlarin da satisina baslayacagiz." ifadesini kullandi.

- Hamle programi hakkinda

Teknoloji Odakli Sanayi Hamlesi Programi, teknoloji seviyesi yüksek veya yogun dis ticaret açigi verilen ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetlerle üretilmesi amaciyla kurgulandi. Katma degerli üretimin arttirilmasini hedefleyen program ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile TÜBITAK, KOSGEB gibi bagli ve ilgili kuruluslar tarafindan verilen destekler tek pencereden yönetiliyor.

Hamle programinin ilk çagrisi makine sektörüne yönelik oldu. Bu kapsamda belirlenen 10 proje, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklandi. Bu açiklanan projeler arasinda WAT Motor'un projesi de bulunuyor.

Makine sektörünün ardindan ikinci çagriya mobilite alaninda çikildi. Çagri kapsaminda mobilite alaninda orta-yüksek ve yüksek teknolojili 152 ürüne ve 5 baslik altinda 40 yenilikçi teknolojiye dönük yatirimlar desteklenecek.

Yogun ilgi nedeniyle mobilite çagrisina iliskin ön basvuru süresi uzatildi. Sektör temsilcileri ve sanayiciler, 22 Haziran'a kadar programa basvurabilecek.

Hamle programinda ulasim araçlari, kimya, eczacilik, elektronik gibi diger sektörlerde de çagrilara çikilacak. Program ile yilda yaklasik 50 milyar dolar cari açik verilen alanlardaki ürün gruplarinin yerlilestirilmesi amaçlaniyor.
Kaynak: AA