Genç Memur-Sen, ÖSYM'nin Sinav Ücretlerini Düsürmesini Talep Etti

Sendika Genel Baskani Mustafa Baskara: 'Bugün itibariyla bütün sinav ücretlerinin yüzde 42,5 düsürülmesini talep etmekteyiz. Bu anlamdaki kararliligimizin bütün gençlerin talepleri ve beklentileri oldugunu ifade etmek istemekteyiz'

Genç Memur-Sen Genel Baskani Mustafa Baskara, Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) Baskanliginca yapilan sinavlarin ücretlerinin düsürülmesini talep etti.

Baskara, Memur-Sen genel merkezinde düzenlenen basin toplantisinda, Genç Memur-Sen tarafindan ÖSYM'nin sinav ücretlerine iliskin hazirlanan raporun sonuçlarini açikladi.

ÖSYM'nin sinav ücretlerinin sürekli gündeme geldigini belirten Baskara, dünyanin hemen her ülkesinde söz konusu olan merkezi sinavlarin, saglikli egitim-ögretimin saglanabilmesi, ulusal meslek projeksiyonunun olusturulabilmesi ve ise yerlestirme sürecinin yürütülebilmesi için gerekli oldugunu söyledi.

Türkiye'de vatandaslarin liseye geçiste baslayan sinav serüveninin önemli bir asamasini üniversite sinavinin olusturdugunu, üniversite mezuniyetini takiben sinav maratonunun daha da yogunlastigini dile getiren Baskara, mesleki planlamalarina göre, bir kisinin bu sinavlardan birine veya daha fazlasina, bir veya birden çok girmek zorunda kaldigina dikkati çekti.

Baskara, Türkiye'deki bazi merkezi sinavlara iliskin verileri paylasti.

ABD, Ingiltere ve Almanya'daki uygulamalara iliskin degerlendirmelerde bulunan Baskara, "Dünyadan örnekler göstermektedir ki gelismis ülkelerde, gerek egitim sistemindeki ve personel alimindaki farkliliklar, gerekse sinavlarla ilgili basvuru ücreti açisindan çok genis kriterlerle degerlendirilen olumsuz bir gündem söz konusu degildir. Bu bakimdan Türkiye'deki gibi bir ögrenciyi bir sinavdan bir sinava kosan yaris atina benzettigimiz sistem, Amerika'da, Ingiltere'de Avrupa'da bulunmamaktadir." dedi.

- "Sinav ücretlerinde düzenli bir artis söz konusu degil"

Türkiye'de kurumlara giriste zorunlu olan merkezi sinavlara girmek için belirtilen ücretlerin ödenmesi gerektigini ifade eden Baskara, sinav ücretlerinin yillik artis oranlarinin yer aldigi tablolari paylasti.

Baskara, sinav ücretlerinin yükselisinde, piyasa kosullarini yansitabilecek enflasyon gibi herhangi bir düzenli artis orani olmadigini savunarak, sunlari söyledi:

"Bir ögrenci üniversiteden mezun olup hayata atilmak istediginde, girmesi beklenen veyahut talebi dogrultusunda girebilecegi sinavlari hesapladigimizda, bir kisinin mezuniyetin hemen ardindan sadece birer sefer sinava girdiginde toplam sinav maliyeti 1100 lira. Bugün ülkemizin bir kismi kirsalda kendi evlerinde, köylerinde yasadigini düsündügümüz ve Türkiye'de bir yil boyunca 3-4 bin liraya geçinen aileleri göz önünde bulundurdugumuzda, bu ailenin çocugunun devlette bir kamu isine girmesi için veyahut üniversite sinavina girmesi için yillik ücretinin yüzde 10-15'ine tekabül eden rakamlari, hatta bir ögrencinin yillik masrafinin 1100 lira oldugunu düsünürsek yüzde 25-30'una tekabül eden rakamlari vatandastan talep etmek gerçekten sosyal devlet anlayisi, egitim ve ögretimin anayasal güvence altina alinmasiyla örtüsmüyor."

- "Bütün giderler sinava girecek adaylara yansitilmamali"

Sinav ücretleri ve uygulanmasi konusunda gençlerin önemli beklentileri oldugunu aktaran Baskara, "2005'ten itibaren ülkemizdeki TÜFE, ÜFE ve yeniden degerleme oranlarina göre baz alinan açiklamalarda belirtildigi üzere ortalama sinav ücretleri olmasi gerekenden daha fazla. Mesela ALES ve YDS'de sinav ücretleri 145 lira ama normalde olmasi gereken 99-102 lira arasinda. Burada yüzde 32'lik bir oransal farklilik oldugunu görmekteyiz." diye konustu.

Baskara, ÖSYM'nin, bütün giderlerini, sinav ücretlerinden almak üzere kurgulanmis sistematiginin oldugunun da degerlendirilmesi gerektigine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Bütün giderler sinava girecek adaylara yansitilmamalidir. Giderlerde siniflandirma yapilarak rutin kurum giderleri degil, mal ve hizmet alimi gibi harcamalarin sinav ücretine yansitildigi varsayiminda yüzde 53'lük bir indirimin uygulanabilecegi öngörülmektedir. Yüzde 32 ve yüzde 52'nin ortalamasini aldigimizda, bugün itibariyla bütün sinav ücretlerinin yüzde 42,5 düsürülmesini talep etmekteyiz. Bu anlamdaki kararliligimizin bütün gençlerin talepleri ve beklentileri oldugunu ifade etmek istemekteyiz."

Elektronik sinav merkezi sayilarinin artirilmasi ve sinav ücretinin daha makul seviyelere çekilmesi gerektigine deginen Baskara, Twitter'da sinav ücretleri konusunda farkindalik olusturmak için "hashtag" çalismasi yapacaklarini bildirdi.
Kaynak: AA