'Dogu'nun Çukurova'si'nda Kayisi Hasadi Basladi

Igdir Tarim ve Orman Müdürü Özkan Yolcu: 'Bu ürünleri hem ülke içerisinde satiyor hem de ihracat ürünü olarak degerlendiriyoruz. Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelere ilimizden taze kayisi ihracati yapilarak ülke ekonomisine katki saglaniyor'

Türkiye'nin önemli kayisi üretim merkezlerinden olan Igdir'da, halk arasinda "sari elmas" olarak anilan kayisinin hasadi basladi.

Sahip oldugu iklimi ve cografi kosullari nedeniyle "Dogu'nun Çukurova'si" olarak nitelendirilen kentteki bahçelerde yetistirilen kayisilarin toplanabilir seviyeye gelmesiyle kent genelinde hasat hareketliligi yasaniyor.

Yillik yaklasik 40 bin ton kayisinin üretildigi kentte, yurdun dört bir yanindan gelen tüccar, önceden satin aldiklari bahçeleri hasat ederken bazi bahçelerin sahipleri de kendi imkanlariyla kayisilari toplayarak pazarlarda satisa sunuyor.

Özellikle salak türünün yogun ilgi gördügü hasatlardan elde edilen kayisilar, bahçede kilosu 10 liraya kadar alici buluyor. Isçilerin hasat edip kamyonlarla tasidigi kayisilar, yurt disi ve yurt içine ihraç edilmek üzere soguk hava depolarina istifleniyor.

Yurt içi pazarda Türkiye'nin neredeyse tüm sehirlerine gönderilen kayisi yurt disinda ise Rusya, Gürcistan, Ukrayna ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor.

Igdir Tarim ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, AA muhabirine, kayisinin Igdir ile özdeslestigini, Igdir denilince akla kayisinin geldigini söyledi.

Kayisinin bölge çiftçisi için iyi bir gelir kapisi haline geldiginin altini çizen Yolcu, "Ilimizde bu yil yaklasik 35 bin ton rekolte bekliyoruz. Her yil bu rakamlar artarak devam ediyor. Kayisinin en büyük sikintisi ilimizde ilkbahar geç donlari, geç donlar olmadigi sürece verimde düsüs olmuyor." dedi.

Bu yil geçen yil elde edilen rekolteye göre biraz düsüs oldugunu belirten Yolcu, "Gece ve gündüz arasindaki sicaklik farkindan dolayi biraz düsüs oldu. Aslinda bu yil 40 bin tonun üzerinde beklentimiz vardi ama tahminimize göre biraz daha az rekolte olacak. Rekoltenin az olmasi aslinda ekonomik açidan çiftçimizin eline geçecek paranin az olacagi anlamina gelmiyor, rekolte az oldugu zaman da ürün güzel para ediyor." ifadelerini kullandi.

Yolcu, elde edilen ürünün yurt içinin yani sira yurt disina da gönderilerek ülke ekonomisine katki sundugunu belirterek, "Bu ürünleri hem ülke içerisinde satiyor hem de ihracat ürünü olarak degerlendiriyoruz. Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelere ilimizden taze kayisi ihracati yapilarak ülke ekonomisine katki saglaniyor." diye konustu.
Kaynak: AA