COP26 Baskani Alok Sharma, Türkiye'yi Ziyaret Edecek

Alok Sharma: 'Türkiye, iklim degisikliginin yikici etkilerine karsi, özellikle de yenilenebilir enerji ve enerji verimliligi konularinda halihazirda önlemler aliyor' 'Tüm ülkelerin önümüzdeki 10 sene boyunca hedeflerini güçlendirmesine ve bu yüzyilin ortasi itibariyla net sifir hedefine ulasabilmemiz için gayret göstermesine ihtiyacimiz var'.

??????Birlesmis Milletler (BM) 26. Iklim Degisikligi Taraflar Konferansi (COP26) Baskani Alok Sharma'nin fikir alisverisinde bulunmak ve COP26 önceliklerini desteklemek için Türkiye'yi ziyaret edecegi ve Türkiye'nin enerji dönüsüm planlarinin da dahil oldugu iklim çalismalarina Birlesik Krallik'in destegini sunacagi bildirildi.

COP26 Baskanligindan yapilan açiklamada, Sharma'nin bugün Ankara'ya gelecegi ve yarin üst düzey görüsmeler gerçeklestirecegi ifade edildi.

Açiklamada, bu yil Birlesik Krallik'in baskanligini yürüttügü ve kasimda Glasgow'da düzenlenecek COP26 öncesi yapilan ziyaretin, iklim degisikliginin etkileriyle mücadele etmek için uluslararasi is birligine ve eylem planina olan acil ihtiyaci görüsmek amaciyla gerçeklestirildigi kaydedildi.

Sharma'nin Türk yetkililerle yapacagi görüsmelerde COP26'nin öncelikleri ve Paris Anlasmasi ile küresel sicaklik artisini 1,5 dereceyle sinirlandirma hedefinin ele alinacagi belirtilen açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Türkiye, temiz enerji, enerji verimliligi, sifir atik ve agaçlandirma çalismalarinda çok önemli bir yol kat etti. Bu toplantilarda Sharma, Türkiye’nin mevcut enerji dönüsüm planlarinin da dahil oldugu iklim çalismalarina Birlesik Krallik’in destegini sunacak. Geçen hafta Türkiye’de baslatilan Birlesik Krallik fonlu Iklim Finansmani Hizlandirma programi, iki ülkenin yesil bir ekonomiyi desteklemek adina yaptiklari is birliginin bir örnegi olarak gösterilebilir. Program, proje sahiplerinin yesil finansman fonlarina erisim kapasitesini artiracak düsük karbon projelerinin gelistirilmesi için Türkiye’yi destekleyecek."

Açiklamada ziyarete iliskin görüslerine yer verilen Sharma, Birlesik Krallik'in COP26 Baskani olarak tüm ülkelerin endiselerini ve sorunlarini dinlemesi gerektigini belirtti.

Birlesik Krallik ve Türkiye'nin kasimdaki zirve öncesinde beraber çalismasinin çok önemli oldugunun altini çizen Sharma, sunlari kaydetti:

"Türkiye, iklim degisikliginin yikici etkilerine karsi, özellikle de yenilenebilir enerji ve enerji verimliligi konularinda halihazirda önlemler aliyor. Fakat bizler, iklim degisikligine karsi sürdürdügümüz küresel mücadelenin çok önemli bir noktasindayiz ve COP26, uluslararasi topluluklari bir araya getirerek bu mücadelemizi daha da hizlandirmak için çok önemli bir firsat. Tüm ülkelerin önümüzdeki 10 sene boyunca hedeflerini güçlendirmesine ve bu yüzyilin ortasi itibariyla net sifir hedefine ulasabilmemiz için gayret göstermesine ihtiyacimiz var. Birlesik Krallik’in, iklim konusundaki planlari desteklemek adina diger ülkelere nasil yardimci oldugunu anlamak ve COP26 öncesi kapsayici ve iddiali hedeflerimizi belirleyebilmek amaciyla Türk meslektaslarimla konusmak için sabirsizlaniyorum. Küresel sicaklik artisini 1,5 dereceyle sinirlandirma hedefimizin canli kalabilmesi için ise her ülkenin iklim konusunda daha fazla çaba harcadigini görmemiz lazim."

COP26, Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi (UNFCCC) kapsamindaki taraflarla 1- 12 Kasim'da Glasgow'da düzenlenecek.

Kaynak: AA