Borsa Istanbul'da 'Gong' Bogaziçi Beton Için Çaldi

Türkiye’nin ve Istanbul’un önde gelen hazir beton ve agrega üreticilerinden Bogaziçi Beton’un halka arz süreci tamamlandi. 3 Haziran 2021 tarihinde Borsa Istanbul Yildiz Pazar’da islem görmeye baslayan Bogaziçi Beton’un Gong Töreni, bugün gerçeklesti.

Borsa Istanbul'da 'Gong' Bogaziçi Beton Için Çaldi
Bogaziçi Beton’un Vakif Yatirim Menkul Degerler A.S. liderliginde yürütülen halka arz sürecinin tamamlanmasinin ardindan Borsa Istanbul’da Gong Töreni gerçeklesti. Kurum, 3 Haziran 2021 tarihinde Borsa Istanbul Yildiz Pazar’da, BOBET.E kodu ile islem görmeye baslamisti.

Geçtigimiz günlerde talep toplama dönemini basariyla tamamlayan Bogaziçi Beton’un, “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemiyle gerçeklestirilen halka arzinda 114 milyon TL nominal degerli paylarin satisi yapilmis, halka arz büyüklügü 399 milyon TL olarak gerçeklesmisti. Bogaziçi Beton’un, halka arzi 42 bin 380 gerçek ve tüzel kisinin katilimiyla gerçeklesmisti. Halka arz edilen paylarin yüzde 60’i yurt içi bireysel yatirimcilara, yüzde 30’u yurt içi kurumsal yatirimcilara ve yüzde 10’u ise yurt disi kurumsal yatirimcilara dagitilmisti.

16 Haziran 2021 tarihinde düzenlenen Gong Töreni; Borsa Istanbul, Vakif Yatirim Menkul Degerler A.S., Bogaziçi Beton yetkililerinin katilimiyla gerçeklesti.

Gong Töreninde konusan Borsa Istanbul A.S. Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “Halka arzlar açisindan verimli bir yil geçiriyoruz. Çok farkli sektörlerden sirketlerimiz halka arz oluyor. Yatirimcilar sirketlerin geleceklerinde yer alma isteklerini sirketlere ortak olarak gösteriyorlar. Bugün de Bogaziçi Beton’un borsamizda islem görmeye baslamasi vesilesiyle bir arada bulunuyoruz. Gururla söyleyebilirim ki borsamiz dünyanin en likit borsalarindan bir tanesi ve yatirimcilarin borsamiza ilgisi de artarak devam ediyor. Bu sene 20 sirket borsamizda islem görmeye basladi.

Bu halka arzlarla sirketlerimiz 11 milyar TL kaynak sagladi. Bu rakam 2020 yilinda 1,1 milyar TL, 2019 yilinda 263 milyon TL ve 2018 yilinda ise 5,4 milyar TL idi. Bugüne kadar gerçeklesen 20 halka arzin, yil sonuna kadar daha da artmasini bekliyoruz. Sunu da belirtmek isterim ki, halka arzlarin hazirlik sürecinde, çok ciddi bir emek var. Hem sirketin, hem araci kurumun hem de diger tüm paydaslarin özverili gayretleri var. Borsa ve SPK olarak biz de bu özverili gayretleri destekliyor, her asamada yardimci olmaya çalisiyor ve gerekli hassasiyetleri gösteriyoruz. Bogaziçi Beton da ciddi bir emek harcayarak basarili bir halka arz gerçeklestirdi. Bu halka arzda emegi geçen sirketin yönetici ve çalisanlarini kutluyorum. Ayrica Vakif Yatirim’a, Borsa ve SPK uzmanlarina tesekkür ediyorum. Sermaye piyasalarimiz için hayirli olsun” dedi.

“Tüm yatirimlarimizi büyük bir titizlikle gerçeklestirdik”

Törende konusma yapan Bogaziçi Beton Yönetim Kurulu Baskani Abdurrahim Zengin: “Uzun yillar insaat sektöründe yer almanin vermis oldugu tecrübe ile 2003 yilinda kurdugumuz Bogaziçi Beton, o günden bugüne pek çok önemli adimi geride birakti. Kurumumuzun gelisimine yönelik attigimiz her adimi, tüm yatirimlarimizi büyük bir titizlikle gerçeklestirdik. Bugün burada toplanma sebebimiz ise bu titiz ve saglam atilmis adimlarin anlamli bir sonucu olan halka arzimiz. Ülkemiz deprem kusaginda. Bizler Bogaziçi Beton ailesi olarak güvenli ve sürdürülebilir bir kentlesmenin gelecegi için çalisiyoruz. Bu hedefimize, halka arzimizla aramiza katilan yatirimcilarimizdan aldigimiz destekle daha güçlü adimlarla yürüyecegiz” dedi.

Süreci basari ile tamamlamis olmaktan dolayi çok mutlu olduklarini dile getiren Zengin: “Tüm bu süreçte Bogaziçi Beton’a inanarak ve güvenerek yatirim yapan tüm yatirimcilarimiza tesekkür ediyoruz. Ülkemizin gelecegini saglam yapilarla insa edecek çok büyük bir aileye kavustuk. Biz de bu güveni daha ileriye tasiyacagiz. Basarili halka arz sürecinde emegi geçen herkese, basta Bogaziçi Beton ekibimize, konsorsiyum liderimiz Vakif Yatirim Menkul Degerler A.S.’ye ve konsorsiyum üyelerine, hukuk danismanimiz LBF Partners’a ve iletisim danismanimiz TimePR’a tesekkür ediyorum” dedi.

Güçlü ekonomimiz için daha güçlü bir Bogaziçi Beton

Konusmasinda kurumun ekonomi için olusturdugu degere deginen Zengin: “Üretim ve satis faaliyetlerimizi Istanbul’da 21 farkli lokasyonda, 30 hazir beton tesisi ile sürdürüyoruz. Ana faaliyet konumuz olan hazir beton üretimi ve satisi ile birlikte, betonun hem kalitesini hem maliyetini etkileyen agregayi da kendi bünyemizde üretiyoruz. Bu kapsamda yillik 6 milyon ton agrega üretim kapasitesine sahip iki Tas Kirma tesisi ile Istanbul Avrupa yakasinin en yüksek kapasiteli Agrega Maden Ocaklarindan bir tanesinin isletmecisiyiz. Sürekli gelisen ve kendini yenileyen, çevre duyarliligi olan bir marka olarak, birçok büyük projenin vazgeçilmez çözüm ortagi olmanin yani sira pek çok mega projeye de imza attik” seklinde konustu.

Sadece geçen sene 3 milyon metreküpün üzerinde beton döktüklerine dikkat çeken Zengin “Avrupa’daki bazi ülkelerle bu rakami kiyasladigimizda; Türkiye Hazir Beton Birligi’nin (THBB) 2019 yili verilerine göre Danimarka’da ülke genelinde 2.7 milyon metreküp, Finlandiya’da 2.7 milyon metreküp ve Slovakya’da 2.8 milyon metreküp beton dökülmüs. Bogaziçi Beton, bu verilere göre geçen yil bu üç ülkenin önceki yil döktügü betondan daha fazla hazir beton üretimi ve satisi gerçeklestirmis durumdadir. Bundan sonra da güçlü ekonomimiz için çok daha güçlü bir Bogaziçi Beton olacak” diye konustu.

2020 yilinda yaklasik 733 milyon TL ciroya ulasan sirketin, sektörde önemli bir yeri olduguna deginen Zengin, “Genis beton santrali agimiz, tamami kurumumuza ait olan 553 adet araç, makine, ekipman kapasitemiz ve tecrübeli çalisma arkadaslarimizla birlikte simdiye kadar yaklasik bin 285 projeye imza attik. Sektörümüz kamu ve özel sektörün açikladigi mega projeler yaninda kentsel dönüsüm projeleri nedeniyle gelisen ve yükselen bir ivmeye sahip. Bütün bunlarin isiginda kurumumuzun is büyüklügü ve kapasitesinin geldigi noktayi daha da ileriye götürmek hedefiyle yola çiktik. Basarili halka arzimizla da bu hedefimize daha yakiniz ve Türkiye için deger üretmeye devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA