Arap Konseyi Misir'da Darbe Karsiti 12 Kisinin Idam Kararinin Infazinin Engellenmesi Için Çagrida Bulundu

Arap Konseyi, Müslüman Kardesler Teskilatinin (Ihvan) önde gelen liderlerinin de aralarinda bulundugu darbe karsiti 12 Misirlinin idam cezasinin durdurulmasi için uluslararasi topluma ve insan haklari kuruluslarina çagri yapti.

Eski Tunus Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki'nin baskanligini yaptigi ve Arap halklarinin demokratik seçim hakkini savunan Konseyden yapilan yazili açiklamada, Misir yargisi tarafindan Ihvan yöneticileri hakkinda verilen "soke edici kararlarin siddetle kinandigi" ifade edildi.

Açiklamada uluslararasi toplum ve insan haklari kuruluslarindan idamlarin infazinin engellenmesi için harekete geçmeleri istendi.

Misir'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasinin ardindan baskent Kahire'deki Rabiat'ul Adeviyye ve Nahda meydanlarinda genis çapli protestolar düzenlenmis, meydanlar 14 Agustos 2013'te güvenlik güçlerinin kanli müdahalesiyle bosaltilirken yüzlerce kisi hayatini kaybetmisti.

Darbe karsiti eylemler sirasinda binlerce kisi de tutuklanmis, haklarinda açilan davalarda idam ve müebbet hapse varan hükümler verilmisti.

Kahire Ceza Mahkemesinin Eylül 2018'de aralarinda Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci ile Ihvan liderlerinden Safvet Hicazi ve Abdurrahman el-Berr'in de oldugu darbe karsiti 12 kisi hakkinda verdigi idam cezasi 14 Haziran'da Yargitay tarafindan onanmisti.

Kaynak: AA