ABD Ile Suudi Arabistan, Iklim Degisikligi Konusunda Is Birligi Yapacak

ABD'nin Iklim Özel Temsilcisi John Kerry'nin Suudi Arabistan ziyareti sonrasinda yayinlanan ortak açiklamada, iki ülkenin küresel iklim degisikligi konusunda kamu ve özel sektörde is birligi yapacagi bildirildi.

ABD Disisleri Bakanliginca yayinlanan ortak açiklama metninde, iki ülkenin artan iklim sorununu ciddiyetle ele alma konusunda kararli oldugu belirtildi.

Washington ve Riyad'in, Paris Iklim Anlasmasi, Italya'da düzenlenen G-20 ve Ingiltere'nin Glasgow kentinde düzenlenen Iklim Degisikligi Konferansi'nda alinan kararlarin uygulanmasini tesvik etmek için birlikte çalisacagi aktarilan açiklamada, "Her iki ülke de iklim degisikliginin kötü sonuçlarindan korunmak için 2020'lerde sera gazi emisyonlarini azaltmanin ve uyum önlemleri almanin önemini teyit ediyor." ifadesine yer verildi.

Açiklamada, iki ülkenin ayni zamanda temiz enerji, sürdürülebilir tarim ve arazi kullanimi dahil olmak üzere Suudi Yesil Girisimi ve Orta Dogu Yesil Girisimi'ni aktif olarak destekleyecegi, bu baglamda bölgede ikili iliskiler kuracagi kaydedildi.

Net-Sifir Atik Üretici Forumu kapsamindaki çabalari ilerletmeye, temiz hidrojenin potansiyeli konusunda is birliginin önemine vurgu yapilan açiklamada, iki ülkenin temiz hidrojen teknolojisinin gelistirilmesini ve yayginlastirilmasini hizlandirmak, bölgede yenilenebilir enerji ve düsük emisyonlu enerji sistemlerinin dagitimini hizlandirmak, özel sektöre bu konuda ortaklik için tesvik vermek dahil iklimi ilgilendiren birçok konuda is birligi yapacagi belirtildi.

Kaynak: AA