Türkiye'nin Helal Jelatin Ve Kolajen Sektörü Yeni Yatirimlarla Büyüyor

Gida ve ilaç sanayisine ham madde temini için Balikesir'in Gönen ilçesinde faaliyetine baslayan tesisin yillik 3 bin 500 ton olan jelatin üretim kapasitesinin 3 sene içinde 10 bin tona çikarilmasi hedefleniyor Firmanin Yönetim Kurulu Baskani Burak Uyguner: 'Türkiye'de pazarin büyümesini bekliyoruz. Türkiye'den geçen yil 4045 milyon dolar civarinda bir ihracat gerçeklesti. Bu da asagi yukari 6 bin 5007 bin ton jelatin ve kolajen türevine denk geliyor. Biz bunun ilerleyen yillarda çok hizli bir sekilde yükselecegini öngörüyoruz'

MIRAÇ KAYA - Balikesir'in Gönen ilçesinde, gida ve ilaç sanayisinin ham maddelerinden jelatin ve kolajenin helal usulle üretimi amaciyla kurulan fabrikada üretim basladi.

Gönen Deri Organize Sanayi Bölgesinde (OSB), Uyguner Deri ve Jelyap ortakliginda yaklasik 50 milyon lira yatirimla faaliyete geçirilen fabrikada yillik 3 bin 500 ton olan jelatin üretim kapasitesinin 3 yil içinde 10 bin tona yükseltilmesi hedefleniyor.

Kolajen üretimi için hazirliklarini sürdüren sirket, Türkiye'nin ithal ettigi bu ham maddelerde ihracatçi konuma yükselip Avrupa'dan Amerika'ya birçok ülkeye ürün pazarlamayi planliyor.

Firmanin Yönetim Kurulu Baskani Burak Uyguner, AA muhabirine, dünyada yillik jelatin ve kolajen pazarinin 400 bin ton civarinda, Türkiye'de ise 10-15 bin ton oldugunu söyledi.

Uyguner, Türkiye'nin helal jelatin üretimi bakimindan Müslüman bir ülke olmasinin avantajini da kullandigini belirterek, söyle konustu:

"Türkiye'de pazarin büyümesini bekliyoruz. Türkiye'den geçen yil 40-45 milyon dolar civarinda bir ihracat gerçeklesti. Bu da asagi yukari 6 bin 500-7 bin ton jelatin ve kolajen türevine denk geliyor. Bunun ilerleyen yillarda çok hizli bir sekilde yükselecegini öngörüyoruz. Türkiye'nin tabakhanecilik altyapisi da bu ham maddeyi saglamak açisindan çok uygun. Türkiye'de büyük tesisler var, iki tesis de bizim var. Kendi ham maddemizden tedarikledigimiz çok saglikli bir girdiyle gida güvenligi açisindan da her türlü yükümlülügümüzü yerine getirerek bu sekilde bir deger zinciri planliyoruz."

Bu senenin ikinci yarisi itibariyla hizli bir sekilde ihracata baslamayi amaçladiklarini dile getiren Uyguner, ilk yil için üretimlerinin yüzde 40'ini ihraç etmeyi hedeflediklerini aktardi.

- "Yaprak jelatin dünyada çok yaygin bir sekilde kullaniliyor"

Türkiye'de büyük ölçekli yumusak sekerleme üreticilerinin oldugunu, iç piyasada ciddi miktarda jelatine ihtiyaç duyuldugunu vurgulayan Uyguner, "Bunun yani sira yurt disindaki müsterilerimizi de bu noktada ihmal etmeyecegiz. Yurt disindaki birçok firmadan talep aliyoruz, daha fabrikayi yaparken bile üretimimize talip olan müsterilerimiz oldu. Görüsmelerimiz sürüyor." dedi.

Uyguner, is insanlari olarak "Türkiye'ye ne kadar fazla katma degerli ürün saglayabiliriz? Bu ürünleri daha nasil ileriye tasiyip daha da katma degerli ürünler yapabiliriz? Kilogram ihracatimizin dolar kiymetini ne kadar yükseltebiliriz?" düsüncesiyle hareket ettiklerini anlatti.

Türkiye'nin toplam ihracatinin iyi gittigine dikkati çeken Uyguner, "Insallah sene sonunda 200 milyar dolari geçecektir. Türkiye'nin is insanlari olarak bildigimiz yolda devam edip her geçen gün ihracatimizi artiracagiz." degerlendirmesinde bulundu.

Toz jelatinin endüstriyel bir ürün olduguna deginen Uyguner, genellikle yumusak sekerleme, ilaç sanayisi gibi alanlarda kullanildigini bildirdi.

Yaprak jelatinin ise bu endüstriyel ürünü son tüketicinin kolay kullanabilecegi bir hale getirip jöleli pastalar, muhallebilerle güzel bir kivam olusturucu, çok hos seffaf, parlak bir film saglayici niteliginde oldugunu ifade eden Uyguner, "Yaprak jelatin dünyada çok yaygin bir sekilde kullaniliyor, Türkiye'de de bunun bir pazari var. Türkiye'de baska bir üretici yok, biz bunu helal ve sigirdan üretimini gerçeklestirdik." bilgisini paylasti.
Kaynak: AA