TBMM Genel Kurulu Toplandi

TBMM Genel Kurulu, Meclis Baskanvekili Nimetullah Erdogmus baskanliginda toplandi.

TBMM Genel Kurulu Toplandi
Genel Kuruluda, MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kasli "Aksaray'in il statüsü kazanmasinin 32'nci yili", CHP Istanbul Milletvekili Ibrahim Kaboglu "27'nci Yasama Dönemi 4'üncü Yasama Yili'nin anayasal ve siyasal bilançosu", AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler "Bitlis'te yapilan yatirimlar" ile ilgili gündem disi konusma yapti.

CHP Istanbul Milletvekili Kaboglu, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'ni elestirerek "Parti baskanligi yoluyla devlet yönetimi sonucunda, devlet partilestirildi ve parti devletlestirildi. Her ikisi kisisellestirildi." dedi.

"Anayasasizlasma" ve "çifte anayasa çeliskisi"nin ayrica üzerinde durulmasi gereken bir konu oldugunu aktaran Kaboglu, "Çözüm, demokratik anayasadir. Anayasal denge ve denetim düzeneginin, görev, yetki ve sorumluluk ilkesinin, hesap verebilir bir hükümetin oldugu anayasal düzendir." ifadelerini kullandi.

MHP Grup Baskanvekili Erkan Akçay, "Anayasa profesörü olan Sayin Kaboglu'nun konuyu daha detayli incelemesi ve arastirmasini beklerdik." dedi. Yeni anayasanin son üç ayda gündeme gelen bir konu olmadigini söyleyen Akçay, MHP'nin, yeni anayasa çalismasinin ana hatlarini "100'üncü Yilda 100 Maddelik Anayasa" ile kamuoyuyla paylastigini hatirlatti.

AK Parti Bitlis Milletvekili Kiler, Bitlis'e son 18 yilda 18 milyar lira yatirim yapildigini belirtti. CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun, "Yalancidan siyasetçi olmaz." sözünü hatirlatan Kiler, CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak baskanligindaki heyetin Bitlis ziyaretinde yasananlara degindi. Kiler, "Faik Öztrak, Ulu Cami önünde yaptigi açiklamada, 'Gelmisler, burada camiyi yikacaklar.' diyor. Yalan, yikilmayacak. Yalancidan siyasetçi olmaz." dedi.

Kiler'in "Almissiniz 17 milletvekilini önünüze, Bitlis'te kadrolu fitneci birini basina saldirtiyorsunuz, basina havlatiyorsunuz. Kiminle yol yürüyeceginize bakacaksiniz. Basini tehdit ediyorsunuz, Bitlis TV muhabirini orada tartakliyorsunuz, hakaret ediyorsunuz. Bu mu sizin demokrasiniz? Bu mu sizin özgürlügünüz?" sözlerine CHP ve HDP milletvekilleri tepki gösterdi.

CHP Grup Baskanvekili Engin Altay, Kiler'in konusmasinda hakaretlerde bulundugunu ifade ederek üslup ve nezaket uyarisi yapti.

TBMM Baskanvekili Erdogmus, "Sayin Kiler basta olmak üzere siz degerli arkadaslarimdan istirhamim sudur, buradaki arkadaslarin incinmeyecegi üsluba riayet edilmesi konusunda dikkatli olmamiz gerekiyor." dedi.

TBMM Baskanvekili Erdogmus, tartismanin sürmesi üzerine birlesime ara verdi.

Verilen aradan sonra yerinden söz alan milletvekilleri, gündemlerindeki konulari dile getirdi.

Kaynak: AA