TBMM Genel Kurulu

CHP Grup Baskanvekili Engin Altay: '(Erdogan'in Biden ile görüsmesi) 1915 olaylarini soykirim kabul eden devlet baskaniyla görüsmesinde 'Hamdolsun bu konu gündeme gelmedi.' demenin bizim nezdimizde karsiligi bir teslimiyettir' AK Parti Grup Baskanvekili Muhammet Emin Akbasoglu: 'Soykirim iddiasiyla ilgili gereken cevaplar kendilerine zamaninda verilmistir ancak Genel Baskani da dahil olmak üzere CHP, hem CHP'yi hem Atatürk'ü hem Osmanli'yi hem ecdadimizi 'katil' ve 'soykirimci' olarak nitelendiren ittifak ortagi HDP'nin MYK'si ile ilgili hiçbir cümle sarf etmemistir'

AK Parti Grup Baskanvekili Muhammet Emin Akbasoglu, CHP Grup Baskanvekili Engin Altay'in "1915 olaylarini soykirim kabul eden devlet baskaniyla görüsmesinde 'Hamdolsun bu konu gündeme gelmedi' demenin bizim nezdimizde karsiligi bir teslimiyettir" sözlerine, "Soykirim iddiasiyla ilgili gereken cevaplar kendilerine zamaninda verilmistir ancak Genel Baskani da dahil olmak üzere CHP, hem CHP'yi hem Atatürk'ü hem Osmanli'yi hem ecdadimizi 'katil' ve 'soykirimci' olarak nitelendiren ittifak ortagi HDP'nin MYK'si ile ilgili hiçbir cümle sarf etmemistir." yanitini verdi.

TBMM Genel Kurulunda, grup baskanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.

IYI Parti Grup Baskanvekili Lütfü Türkkan, terörle mücadele basta olmak üzere devletin ve milletin huzur ve güvenligini saglamak için çalisan Jandarma Teskilatinin kurulus yil dönümünü kutladi, aziz sehitleri rahmetle andi. Türkkan, uzman jandarmalarin özlük ve sosyal haklarinin diger meslektaslariyla ayni duruma getirilmesi, askeri egitimlerinin hizmetten sayilmasini istedi.

Azerbaycan'in Milli Kurtulus Günü'nü kutlayan Türkkan, "Tek millet iki devlet anlayisiyla ebedi beraberligimiz daim olsun." diye konustu.

Türkkan, Didim Belediye Baskani Ahmet Deniz Atabay ve Trabzon'da Yomra Belediye Baskani Mustafa Biyik'a yönelik saldirilara deginerek, Biyik'a ates eden 18 yasindaki failin yakalandigini ve olayin azmettiricilerinin bulunmasi gerektigini dile getiren Türkkan, bu kisilerin bu cesareti nereden bulduklarini sordu.

Türkkan, "AK Parti hükümetinin mesruiyeti gittikçe kaybetmesi, birtakim yasa disi çevrelerle yaptiklari is birliginin sonuçlaridir bunlar. Bunlar bu cesareti oradan aliyorlar. Buna firsat verirseniz biliniz ki bu silahlar bir gün size de döner. Bunlarin doymak bilmeyen bir kazanma arzulari var. Ama siz kendilerine böyle firsatlar verirseniz, dün miting yaptirdiklariniz bugün karsinizda ifsaatlariyla yer alir. Bu gayrimesru iliskilerinizi gözden geçirin." dedi.

MHP Grup Baskanvekili Erkan Akçay, 12 Haziran 2017'de Sirnak'ta terör örgütü PKK tarafindan sehit edilen güvenlik korucusu Abdurrahman Avci'nin çocuklarinin önce Allah'a, sonra kendilerine emanet oldugunu söyledi, Avci basta olmak üzere sehit güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet, gazilere sifa diledi.

MHP'nin kurucularindan siyasetçi, asker ve devlet adami Dündar Taser'in vefatinin 49. yil dönümü oldugunu ifade eden Akçay, Taser'in kisa yasamini büyük Türkiye ve Türk milliyetçiligine adadigini dile getirdi. Akçay, vefatlarinin yil dönümü dolayisiyla Taser ile yazarlar Cemil Meriç ve Peyami Safa'yi rahmet ve minnetle andi.

- "Türkiye'de kimsenin can ve mal güvenligi kalmamistir"

HDP Grup Baskanvekili Meral Danis Bestas, salgin sürecinde isçi ve emekçilere haksizliklarin devam ettigini savunarak, partisinin direnen bütün isçilerin yaninda oldugunu belirtti.

Ethem Sarisülük'ün, Gezi Parki olaylari sirasinda bir polisin açtigi ates sonucu hayatini kaybettigini animsatan Bestas, verilen hapis cezasinin Yargitay tarafindan para cezasina çevrilmesinin "korkunç bir tablo" oldugunu ifade etti.

CHP Grup Baskanvekili Altay, belediye baskanlari Atabay ve Biyik'a saldirilari animsatarak, "Bu insanlar bu cüreti nereden aliyor, arkasinda kimler var? Bu devlet nerededir? Sayin Genel Baskanimizin müteaddit defalar söyledigi gibi hakikaten Türkiye'de kimsenin can ve mal güvenligi kalmamistir." dedi.

"Cumhur Ittifaki'nin, erken seçim istedikleri için kendilerini teröristler korosuna katilmakla itham ettigini" savunan Altay, "Memleket yangin yerine döndügü, yönetilemedigi için seçim istiyoruz ancak terörist ilan ediliyoruz." diye konustu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile ABD Baskani Joe Biden görüsmesine deginen Altay, su degerlendirmelerde bulundu:

"1915 olaylarini soykirim kabul eden devlet baskaniyla görüsmesinde 'Hamdolsun bu konu gündeme gelmedi.' demenin bizim nezdimizde karsiligi bir teslimiyettir, görevin gerektirdigi niteliklere sahip olmamaktir, aziz milletimizin tarihine ihanettir. Sayin Erdogan 13 Haziran'da yola çikmadan önce Biden'a '24 Nisan ve F-35'i soracagim.' dedi. Güzel, dedi de, 2 saat 35 dakika süren uçak yolculugunda, Erdogan'a 'Hamdolsun 1915 gündeme gelmedi.' dedirten, 'Biden'a 1915 kepazeliginin hesabini ver.' demekten alikoyan hain var. O uçakta Disisleri Bakani, Milli Savunma Bakani, Iletisim Baskani, Sözcüsü Ömer Çelik, Osman Askin Bak var. Erdogan'a 'Hamdolsun 1915 gündeme gelmedi.' dedirten hain bunlardan hangisi?"

Altay, Cumhurbaskani Erdogan'in, Biden ile görüsmesinde Afganistan Kandahar Havalimani'ndaki Türk gücünün görev almasinin da gündeme geldigini anlatarak, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani diyor ki 'Ben Afganistan'da senin bekçiligini yaparim, sen yeter ki paradan haber ver.' Bu ülke, bu devlet, bu millet bu asagilanmayi hak etmiyor." sözlerini sarf etti.

- "Vatanimizin, devletimizin, milli menfaatlerimizin bekçiligini yapariz"

AK Parti Grup Baskanvekili Akbasoglu, muhalefetin gerçekleri çarpittigini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan'in ABD Baskani Biden'a 24 Nisan konusunda gereken tepkiyi verdigini ifade eden Akbasoglu, 23 Nisan'da Ermeni terör örgütlerinin devami olan PKK'ya yapilan harekatla bunun cevabinin verildigini dile getirdi.

Akbasoglu, Erdogan'in Biden ile yaptiklari telefon görüsmesinde dogrudan yüzüne ve Bakanlar Kurulunun ardindan yaptigi açiklamalarla da gerekli bütün cevaplarin bütün dünyanin gözü önünde verildigini belirterek, CHP'nin ise HDP'nin 1915 olaylarina iliskin bildirisine hiçbir tepki göstermedigini ifade etti. "Siz dönüp de kendinize bakin." diyen Akbasoglu, partisinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin menfaatlerinin gereklerini yerine getirdigini vurguladi.

AK Parti Grup Baskanvekili Akbasoglu, Erdogan-Biden görüsmesinde NATO bünyesindeki teknik konularin ele alindigina dikkati çekerek, "Soykirim iddiasiyla ilgili gereken cevaplar kendilerine zamaninda verilmistir ancak Genel Baskani da dahil olmak üzere CHP, hem CHP'yi hem Atatürk'ü hem Osmanli'yi hem ecdadimizi 'katil' ve 'soykirimci' olarak nitelendiren ittifak ortagi HDP'nin MYK'si ile ilgili hiçbir cümle sarf etmemistir." degerlendirmesinde bulundu.

CHP'li Altay'in, Afganistan Kandahar Havalimani konusundaki sözlerine de Akbasoglu, "Hiç kimsenin bekçiligini yapmayiz. Biz kendi vatanimizin, devletimizin, milli menfaatlerimizin bekçiligini yapariz. Libya, Suriye, Irak'tayiz. Biz zaten su anda Afganistan'dayiz. Meseleleri çarpitarak, askerimizi, ordumuzu, milletimizi, devletimizi itibarsizlastirmaya çalismak bu millete ve devlete bühtandir. Asla ve kata kabul edilemez. Hainlik olsa olsa devletimize, milletimize ve ordumuza bühtanda bulunmaktir." yanitini verdi.

- "S-400'de de F-35 ile de ilgili hiçbir degisikligimiz yok"

AK Parti Grup Baskanvekili Akbasoglu, S-400 savunma sistemi ve F-35 ile ilgili politikada hiçbir degisiklik olmadiginin altini çizerek, "Milli dis politikamizi milli eksen içerisinde, basi dik, onurlu bir sekilde milletimizin, devletimizin menfaatleri dogrultusunda icra ediyoruz. Bundan kimsenin süphesi olmasin." dedi.

Erken seçim talep edilebilecegini ve kararinin Meclis'te alinabilecegini kaydeden Akbasoglu, "(Ya seçimle veya seçimler disinda baska bir yolla, 2021'in kalan 6 aylik bütçesini biz kullanacagiz.) diyenler var. 104 amiralin bildirisine sahip çikan darbeci anlayislar var. Heyhat, darbeci anlayisa asla ve kata geçit verilemez." diye konustu.

Kaynak: AA