BM Açiklamasi Yemen'de Husiler Ateskes Ve Siyasi Süreç Için Ön Kosul Öne Sürüyor

Birlesmis Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Yemen'de Husilerin ateskes ve siyasi süreç için ön kosul öne sürdügünü, Hudeyde limanlari ve Sana havalimani üzerinde bagimsiz ayri bir anlasma talep ettigini söyledi.

Griffiths, BM Güvenlik Konseyi'ne brifinginde, Yemen'de güç sahibi kisilerin kendilerine sunulan firsatlari kaçirdigi için savasin bedelini her gün Yemenli sivillerin ödedigini belirtti.

Savasa son vermenin taraflarin bir tercihi olduguna dikkati çeken Griffiths, "Yemen'de son 3 yilda taraflara bir sürü firsat sunduk ama hepsi bosa gitti." dedi.

Husilerin ateskes ve siyasi süreci yeniden baslatmak için ön kosullari oldugunu anlatan Griffiths, "Ansar Allah (Husiler) ateskesin ve siyasi sürecin baslatilmasinin ön kosulu olarak Hudeyde limanlari ve Sana havalimani üzerinde bagimsiz ayri bir anlasma üzerinde israr ediyor." diye konustu.

Husilerin bu talepleri yerine getirilmeden görüsmelere baslamayi reddettigini aktaran Griffiths, Yemen hükümetinin ise ateskesin ve bu konularin müzakere edilerek anlasmaya varilmasi konusunda israrci oldugunu ifade etti.

- Yemen'deki insani kriz korkunç boyutlara ulasti

Dünyanin en fakir ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulasti. BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de, nüfusun yüzde 80'i insani yardima ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de, Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yaklasik 6 yildir süren çatismalarda binlerce kisi yasamini yitirdi.

Kaynak: AA