Arap Ve Afrika Ülkeleri Uluslararasi Organizasyonlari AP'nin Fas'a Iliskin Kararini Kinadi

Arap ve Afrika ülkeleri uluslararasi organizasyonlari, Avrupa Parlamentosunun (AP) Fas ile ilgili kararina tepki gösterdi.

Afrika ve Arap Dünyasinda Senatolar, Sura ve Esdeger Konseyler Birligi (ASSECAA) yaptigi yazili açiklamada, AP’nin Fas'in Ispanya idaresindeki Ceuta (Sebte) sehrine göç krizinde “resit olmayanlari kullandigi” yönünde aldigi karari kinadigini duyurdu.

ASSECAA, Fas’in düzensiz göçmen sorununun çözümü için gösterdigi çaba ve politikalara karsin alinan karari “mesnetsiz bir suçlama” olarak degerlendirerek, AP’yi karari gözden geçirmeye davet etti.

Arap Parlamentolar Arasi Birligi de AP’nin Fas’a iliskin kararini kinadigini ve reddettigini açikladi.

Birlik tarafindan yayimlanan bildiride, alinan karar “karsilikli anlayis, saygi ve ortak çikarlarin gözetilmesine aykiri” olarak nitelendirildi.

Birlik, “temelsiz suçlamalarin ve iftiralarin” Avrupa Birligi ve Arap devletlerinin arasindaki stratejik ortaklik ve anlayis ilkelerini temelden sarsacagina dikkati çekti.

Avrupa Parlamentosunda, 10 Haziran'da Fas'in Ispanya idaresindeki Ceuta (Sebte) sehrine göç krizinde resit olmayanlari kullanmasini reddeden karar oylanmis ve karar taslagi 85 ret oyuna karsilik 397 evet oyuyla kabul edilmisti.

Fas Krali 6. Muhammed, 1 Haziran'da, Avrupa devletlerinde bulunan resit olmayan Fasli düzensiz göçmenler sorununun çözüme kavusturulmasi için Içisleri Bakani Abdulvafi Leftit ve Fas Disisleri Bakani Nasir Burita'yi görevlendirmisti.

Ayni gün Fas Içisleri ve Disisleri Bakanliklari tarafindan yapilan ortak yazili açiklamada, su ana kadar basta Ispanya ve Fransa olmak üzere Avrupa devletleri ile olusturulan ortak mekanizmalar sonucu binlerce düzensiz göçmenin ülkeye geri getirildigi kaydedilmisti.

Kaynak: AA